Nån sorts lördagsmix

I dessa Coronatider det det mesta är väldigt osäkert försöker sig Bloggen på nån sorts lördagsmix.

Oroliga klubbar går det tretton på dussinet av. Högsbo Basket ett exempel – med 740 anmälda lag till Göteborgs basketfestival i maj. Turneringen står normalt för två tredjedelar av  klubbens inkomster.
– Vi lever på den. Det blir ett väldigt, väldigt tufft år, det ska jag säga. Det är därför vi måste titta på alla delar så att vi ändå kan ha en verksamhet kvar till nästa år. Hela föreningen står på den festivalen, säger verksamhetschefen Carina Peleg till GP.

Högsbo undersöker alternativa lösningar, då festivalen knappast går att genomföra 21-24 maj. Givetvis blir det också ansökan om ersättning ur Riksidrottsförbundets 500 miljoner stödkronor till idrotten.

Svenska basketklubbar kan även söka pengar för uteblivna intäkter då SM-slutspelet ställdes in.

Klubbar som tappar mycket pengar på stora ungdomsturneringar samt ligaslutspel ska söka pengar direkt av sitt specialidrottsförbund. Hos Svenska Basketbollförbundet  – som har Torbjörn Lyrström som koordinator.

RF håller på att jobba fram riktlinjer och det är ännu oklart vad basketen egentligen kan få. För klubbar som tvingas ställa in mindre turneringar ska det gå att söka pengar direkt från RF. Noterbart är att det från Riksidrottsförbundet under april månad ska komma information kring vad som kommer att ingå.

Summering: Det enda som är klart är att klubbchefer måste hänga med i informationsflödet och vara redo på väntetid innan några stålar dyker upp.

x x x x x

I raden av klubbar som tvingas korttidspermittera sin anställda finns även Alvik Basket. Åtgärden är i nuläget daterad till och med 31 juli. Alvik har startat en insamlingskampanj under namnet Hero2020 – med målet att få in ekonomiskt stöd på totalt minst en halv miljon kronor.

x x x x x

Silly season-besked från Alvik Basket: Lagkaptenen Paula Juhlin förläger över nästa säsong. ”Jag är inte färdig med Alvik eller med ligaspel. Och jag är definitivt inte färdig med mitt lag. Tanken att vinna ett SM-guld med det här laget gör att beslutet att stanna i Alvik var enkelt”, meddelar Paula Juhlin via klubbens sociala medier.

Klart är även att Fotios Ioannidis kommer att coacha Alviks damligalag även 2020/2021.

x x x x x

I Östersund har en rad föreningar, bland dem Jämtland Basket, skrivit öppet brev till kommunen – i ropet om hjälp finns bland annat en vädjan om att kommunen ska införa nolltaxa på lokalhyra under tiden som coronakrisen påverkar den lokala idrotten.

x x x x x

Womens NBA i USA skjuter förstås på sin försäsong (start april)  och den planerade säsongsstarten (15 maj). WNBA kommer att avvakta coronaläget innan något nytt startdatum tas fram. En sak som kommer att genomföras på förutbestämt datum den 17 april är draften – men den blir digital. Då kommer New York Liberty att välja först – och ta Sabrina Ionescu från Oregon State.

Amanda Zahuis klubb har inför den här säsongen skaffat ny headcoach i Walt Hopkins och in som assisterande kommer Shelley Patterson.

x x x x x

Drygt två månader efter sin död har Kobe Bryant valts in i basketens Hall of fame.
– Vi är extremt stolta över honom, säger hans änka Vanessa Bryant till ESPN.

Ytterligare två spelare väljs in detta år – det är Tim Duncan och Kevin Garnett. Själva inträdet i Hall of fame är planerat att ske under en ceremoni i Springfield i delstaten Massachusetts den 29 augusti.

x x x x x

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.