Beslut: Så minskas kostnader

Svenska Basketbollförbundet har nu kommit fram till sätt att minska kostnaderna för klubbarna i förbundsserierna. Beslut har tagits i samråd med intresseföreningarna SBL Dam och SBL Herr.

– Det är inget snack om att det är ett extremt tufft läge hos många just nu, säger förbundets tävlingsansvarige Olle Lundén  som har dialog med föreningarna.

En av åtgärderna är den som Bloggen tidigare varit inne på – att ta bort matchkommissarien vid ligamatcherna och lägga mer ansvar på huvuddomaren. En annan sak är att det blir tillåtet att minska antalet spelare som reser till bortamatch – det blir okej att ta med åtta spelare (i stället för tidigare minst tio). Det plockas även bort en del olika avgifter. Utöver de nu beslutade åtgärderna så kan det senare komma fler ”räddningspaket”.

– Vi går ut nu så tidigt som möjligt med detta för att ge föreningarna tydligare beslutsunderlag, vi ser att föreningarna ändå kommer att behöva dra ner på många av sina egna kostnader. Vi fortsätter också se över flera alternativa lösningar för att hantera den här extrema situationen, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark i ett pressmeddelande.

De beslutade åtgärderna ska gälla säsongen 2020/2021 – för att sedan återgå till det normala för 2021/2022.

– Just nu drar vi i nödbromsen men långsiktigt är det oerhört viktigt för föreningarna att det är en bra produkt vi levererar och att vi inte bara spelar försvar, vi behöver kvalitet i alla led för att vara offensiva, säger Johan Stark.

Noterbart är också att den beslutade nya ”elitlicensen” också skjuts på framtiden, den ska nu börja gälla först säsongen 2022/2023.

Lättnader Förbundsserielag säsongen 2020/2021

* FIBA-licenser – Tar bort SBBF:s adminkostnad
* Expressavgifter – Tas bort under 20/21

* Övergångsavgifter – Tas bort under 20/21
* Matchflytt kostnad– Tas bort under 20/21
* Dubbellicenser kostnad – Tas bort under 20/21
Kommissarierna under grundserien – Tas bort under 20/21
Vid bortamatcher går regeln vid minst 8 spelare – Ja, under 20/21
Välja mellan matchläkare och/eller matchsjuksköterska – Ja, under 20/21
Ordningsvakter kan ändras genom en lokal skriftlig överenskommelse med polismyndigheten – Ja under 20/21
Elitlicensen – införs ett år senare än vad som beslutats dvs säsongen 22/23
Svenska Cupen – Ställs in under 20/21

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.