Med eller utan publik (?)

Osäkerheten är fortsatt stor om SBL herr kommer att starta i oktober och om det då blir med eller utan publik.

Som Corona-läget ser ut just nu mitt i sommaren är känslan att svenska restriktionen på mer än 50 personer inte kommer att släppas i första taget, men det är förstås bara gissningar och spekulationer hur det blir.

Givetvis lever frågan om en ligastart utan publik är möjlig. De klubbar som normalt samlar större publik är tveksamma.

– Vi ser hellre start i december om vi får ha publik. Publiken är jätteviktig. Basketen har inga stora tv-avtal. Jag ser ingen vits med att betala resa till en bortamatch i Borås inför noll åskådare. säger klubbdirektören i BC Luleå, Lars Mosesson till SVT.

Andra mindre klubbar, som Umeå BSKT, tycker det är okej att börja i mitten av oktober även med eventuellt tomma läktare.

–  Vi kan börja i oktober även utan publik, det är min personliga åsikt, säger Umeås sportchef Luca Romano.

Just nu ligger herrarnas ligapremiär med matchen Norrköping-BC Luleå den 19 oktober. I bakfickan finns en ”reservplan” som går ut på att skjuta upp ligastarten till den 4 december… med förhoppningen att det då ska gå att ha publik.

Nästa gång frågan ska ventileras är vid ett möte mellan klubbarna i SBL herr den 30 augusti.

3 kommentarer

 1. Hans Olsson

  Svår fråga för en liten sport som basket, det är väl bara 4- 5 lag som har runt 1000 pers, de andra har runt 4-500, vilket innebär att de som jobbat någorlunda med publikfrågan genom åren straffas medans typ ”bjässar”som Umeå som inte gjort ett dugg för publikfrågan mer än fri entré och ändå inte har har folk vill spela vidare, vad som är rätt eller fel är svårt, känns dock galet att låta de som är sämst i klassen, ”bli vinnare”

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Här är fakta om hur det såg ut förra säsongen,
   Publikligan säsongen 2019/2020 SBL herr;
   1. BC Luleå 1816
   2. Jämtland 1487
   3. Norrköping 1262
   4. Borås 1238
   5. Nässjö 829
   6. Köping 624
   7. Södertälje 552
   8. Djurgården 441
   9. Umeå BSKT 361
   10. Wetterbygden 299

 2. Hans Olsson

  Ja, det är 4-5 lag som är bra, Köping kan ej ta in mer folk, Sbbk o Umeå totalt usla, DIF o Wetterbygden sämst.
  Till detta kommer Fryshuset, det är inget elitlag, det är en underbar verksamhet för allt och alla men som sagt inget elitlag som drar folk, fast de har en av Sveriges största ungdomsverksamheter.
  Om man ser till denna bild så borde man hålla ut och börja så sent det går, annars kommer Svensk elitbasket att vara död i flera år eftersom de inga centrala sponsorer har, samt att de får betala avgifter till Mammons hus i Stockholm som styr detta som en bredd och trivsel verksamhet bara.

  Att höra han som är lekledare i Bskt säga att de spelar gärna utan publik det är så illa och visar att vi saknar den kommersiella sidan i den klubben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.