Att tänka på vid starten

Coronan släpper inte greppet i första taget. I dagarna har idrottsministern Amanda Lind möten med RF och representanter för olika specialförbund – där idrottsfolket får berätta hur läget är inför hösten. Amanda Lind köper uppfattningen att reglerna slår olika och utlovar någon sorts besked i frågan om idrott och publik inom de närmaste veckorna.

– Det slår väldigt märkligt ibland. Det kan sitta 100 personer på en restaurang, men om det kommer in en trubadur så måste plötsligt 50 personer gå. Jag förstår att det kan uppfattas som märkligt och det är också ett skäl till att vi tittar på vad vi kan göra för att kulturen och idrotten ska få bättre förutsättningar framåt, säger hon till SVT.

Riksidrottsförbundets boss Björn Eriksson vill ha öppning och säger i ett pressmeddelande;
– Riksidrottsförbundet vill se ett förlängt ekonomiskt stöd men också hur idrotten kan utöka publik och deltagare vid idrottsaktiviteter under hösten. Vi fortsätter även våra samtal med Folkhälsomyndigheten och Polisen när det gäller begränsningen av publik och deltagare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten menar att det är långt borta innan gränsen på max 50 personer vid sammankomst kan tas bort; ”Det är definitivt inte en risk vi är villiga att ta med den utveckling vi har just nu.”.

Vad gäller svensk basket hör till problembilden att sporten befinner sig i närmast total medieskugga, bortsett från lokaltidningars bevakning. Några TV-pengar existerar inte – så det är bara att avundsjukt snegla på NBA-lösningen där matcherna från bubblan i Orlando just sänds med med ”digital publik” och inspelat ljud som ger helt annan inramning än bilder på ödsligt tomma läktare.

Svensk basket står inför höststart i augusti, en bra grej som förbundet tagit fram är ”Checklista Covid-19”. Helt klart förenklar det föreningars arbete när det vankas träningsstart. Det handlar inte om några nya sensationella rön – men en bra genomgång av vad som just nu gäller att tänka på vid starten – för olika aktiviteter som nu går att bedriva även inomhus.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.