Tegnells bud: 500 åskådare

Olika remissinstanser ska säga sitt innan regeringen tar beslut om hur många åskådare som ska släppas in på svenska arenor från och med den 1 oktober.

Ett synnerligen tungt svar kommer från statsepidemiolog Anders Tegnell som i dag torsdag meddelat att Folkhälsomyndighetens remissvar innehåller förslaget att höja från 50 till 500 personer.

– Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade, anvisade sittplatser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan de som sitter. Sedan följer vi upp det hela efter någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något. Det är vårt svar på den promemoria som kommit från socialdepartementet, så får vi se när och hur de tar den vidare, säger Anders Tegnell på en presskonferens.

Första basketlag ut den 1 oktober är Luleå Basket som i SBL dam hemma i LEA tar emot A3 Basket Umeå.

4 kommentarer

 1. Lennart

  Du har fel det gäller inte antalet åskådare utan hur många det är på arrangemanget som Tegnell pratar om

 2. Lennart

  Så här säger Folkhälsomyndigheten
  Folkhälsomyndigheten anser även att taket på 500 inte endast ska omfatta publik, som nu, utan det totala antalet personer som deltar i en sammankomst. Om en konsert ska hållas kommer alltså även musiker och scenarbetare räknas med och under en fotbollsmatch ska spelare och arenapersonal räknas med.

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Bäste Lennart – det som Folkhälsomyndigheten säger i sitt remissvar är mer exakt att de vill att det bör övervägas hur man räknar antalet närvarande vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
   ”Att använda begreppet personer samtidigt som gränsen höjs skulle innebära att samtliga som närvarar, inklusive exempelvis idrottsutövare eller scenpersonal, kommer att räknas in”, skriver Folkhälsomyndigheten.
   Det kommer nu många olika röster och remissvar. Återstår att se vilket beslut allt detta kommer att landa i. För Umeås basket skulle såväl 500 i hallen eller 500 på läktaren vara bra. I de svenska ligorna finns dock några klubbar, exempelvis Luleås herrar och damer som väldigt gärna skulle se ett beslut med högre tal.

   • Lennart

    Jag hörde i kväll vad Tegnell sa och i en av mina kommentarer la jag precis ut vad man sa att alla ska räknas. Jag tycker man ska vara korrekt när man redovisar.De har aldrig sagt något som du skriver en publik på 500 personer. Någon enstaka har också i Tv sagt precis som jag skrev 500 totalt. Jag har dessutom lite kontakter inåt i regeringskansliet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.