Klart: EM-kval in i bubblor

Dagens nyhet från den internationella landslagsscenen är att olika kvalspel med inplanerade fönster i november 2020 och februari 2021 inte ska spelas enligt modell hemma/borta.

FIBA har beslutat att matcherna ska in i ”bubblor” med strikta protokoll för att hindra smittspridning av Coronan.

Varje bubbla ska innehålla en eller två kvalgrupper och förläggas med värdstäder med regional utgångspunkt.

Detta ska gälla kvalen till mästerskapsturneringarna runt om i världen. För Europa handlar det om de EM-kval som ska avgöras med sikte på Europa-Mästerskapen under 2021.

Sveriges herrar spelar i en kvalgrupp ihop med Kroatien, Nederländerna och Turkiet.

Uppdatering:
Mer information om var landslags-bubblorna ska arrangeras ska komma inom kort. Klart är i vart fall att Sverige inte kommer att spela någon hemmamatch.
– I denna speciella tid är spelarnas och stabernas hälsa det som ska vara i första rummet. Detta är också ur tävlingssynpunkt det mest rättvisa. Vi ser fram emot att göra det bästa av detta, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo

Sveriges damer spelar i en kvalgrupp tillsammans med Israel och Montenegro. Enligt schemat ska Sverige på hemmaplan möta Israel den 15 november. Det är högst oklart vad som händer med den matchen. FIBA Europa hanterar den frågan.

Internationella förbundet FIBA meddelar också att situationen med Covid-19-pandemin följs noga och att nya beslut om ändringar kan tas om så krävs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.