Nytt förslag i publikfrågan

Denna dag har regeringen, via inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), meddelat att det kan bli öppning för 500 åskådare på svensk idrott. Men med ytterligare förskjutning av ett beslut.

Dagens besked: Beslut om ett förslag undantag för sittande publik (med avstånd) på 500 personer ska tas på regeringssammanträde den 8 oktober. Om det beslutet blir ett klartecken kan i så fall mer publik börja släppas in från den 15 oktober.

Därmed finns ett besked om ett planerat datum för beslut. Sedan hänger allt på smittläget med Coronan.
– Det är viktigt för oss att gå ut med vad vår intention är, men det finns inga garantier för att vi kommer att fatta beslutet i oktober, säger Amanda Lind till TT.

TT: Hur långt borta är ett beslut kring större publik för större arenor?
– Det är helt omöjligt att svara på, det beror på smittspridningen. Smittläget är det som avgör, säger Lind.

TT: Hur långt borta är de nya reglerna kring krisstödet för kultur- och idrott?
– Det är inte långt bort, men det ska gå igenom en del kanaler först. Det ska gå till de som behöver det, men vi återkommer inom kort, säger Lind.

x x x x x x

Vid ligapremiären i SBL dam mellan Luleå och Umeå den 1 oktober gäller alltså fortsatt maxgränsen på 50 åskådare.

Tills vidare gäller ännu den något märkliga uppdelningen att 150 personer kan äta lunch i Luleå Energi Arena, men på kvällen när det ska spelas basketmatch är det stopp vid 50 personer.

Luleås klubbdirektör Christer Sehlin meddelar att det blir så den 1 oktober att 50 personer som äter i restaurangen i Luleå Energi Arena är lika med de 50 åskådare som kan se matchen på plats.
– Det svåraste kring publikfrågan är att det så länge handlat om ickebeslut och vi måste lägga mycket tid på olika scenarier. En utmaning är restaurangen, den vill vi ha kvar även om ett halvår så vi tänker på att prioritera de publik som också vill äta och ha ett ”matårskort”, säger Christer Sehlin.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.