Skärpta Uppsala-restriktioner

Region Uppsala har skärpt restriktionerna i länet för att minska den ökande smittspridningen av coronaviruset.

De nya restriktionern, som för närvarande gäller 20 oktober fram till 3 november, innebär bland annat att: ”om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.”

Det väcker förstås rejäla frågetecken vad gäller idrottsutbyte med Uppsala-klubbar.

Som exempel finns i schemat för basketettan dam kommande söndag matchen KFUM Umeå-KFUM Uppsala.

I SBL dam ska enligt programmet matchen Uppsala-Eos spelas nu på lördag.

Riksidrottsförbundet har varit i dialog med Folkhälsomyndigheten och har till de allmänna råden för idrottsverksamhet kommit fram till följande nya punkter ;

+ Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten, som exempelvis många kampsporter, bör skjuta fram tävlingar och ändra upplägg och innehåll i träning så att nära fysisk kontakt undviks till dess att nya rekommendationer kommer från Region Uppsala.

+ Idrottsutövare, ledare och domare ska i möjligaste mån undvika att använda kollektivtrafik i samband med sitt idrottsutövande.

+ Idrottsverksamheter ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus.

+ Idrottsutövare, ledare och domare som reser till eller från Uppsala ska överväga risken för smittspridning inför deltagande i idrottsevenemang.

+ Verksamheter ska skjutas fram eller ställas in om det inte får betydande konsekvenser.

+ Riksidrottsförbundet uppmanar förbund och föreningar att skapa goda möjligheter för föreningar, idrottsutövare, ledare och domare att göra kloka val för att minska risken för smittspridning utan att det får ekonomiska eller idrottsliga konsekvenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.