Nya publikbeskedet

Regeringens nya publikbesked är att 300 åskådare kan släppas in på svenska idrottsarenor – från och med den 1 november. 300 åskådare är villkorat –  inga ståplatsklackar – alla måste sitta ner på bestämda platser med avstånd från varandra.

– De här besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Om inte reglerna följs så kan publiksiffran i ett nafs ändras igen.
– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

I en kommentar på SBBF.s hemsida säger Fredrik Joulamo, tf generalsekreterare, om att det blir 300 åskådare;

– Positiv nyhet, nu ligger ett stort ansvar på oss att hantera det på bästa sätt.

x x x x x

För basketsporten innebär det nya beskedet en klar lättnad för många ligaklubbar. Och i vart fall ett steg åt rätt håll för BC Luleå, Luleå Basket. Jämtland Basket och några till som i normala fall har välfyllda läktare.

En match som hade gett riktig publikfest ett normalt år ska spelas nu på lördag den 24 oktober.
Det handlar om norrderbyt Jämtland Basket-BC Luleå i SBL herr. När det gäller den matchen finns i alla fall trösten att matchen i Östersund sänds direkt i SVT1 (kl 16:00).

x x x x x

Om Bloggen hade råkat sitta i någon sorts beslutsfunktion på förbundet så hade det nu kunnat bli några kvicka ändringar i spelschemat. Eller vad sägs (?) om matcher som BC Luleå-Umeå BSKT den 30 oktober och Jämtland-Borås den 31 oktober. Varför inte lika gärna flytta fram dessa till den 1 november…?

Umeå BSKT har i skrivande stund sin första hemmamatch den 2 november i ett riktigt ”Corona-möte” med Nässjö Basket (ska visas på SVT Play) Den kan väl lika gärna gå typ den 3 november. Men för all del. Nog grejar Bors Balibreas gäng att spela tätt så 2 november kan funka (antagligen vill SVT och SBBF hålla fast vid att sända en måndagsmatch).

(Noteras kan att Umeås och Nässjös tidigare uppskjutna matcher (två per lag) ännu inte fått nya speldatum).

Vad gäller SBL dam har Luleå Basket toppmatch hemma mot Högsbo Basket lagd den 31 oktober. Blogen säger självklart att den borde skjutas fram ett dygn så 300 åskådare kan heja fram sina favoriter i LEA.

Sak samma gäller omgångens andra kanonmatch som är A3 Basket Umeå-Alvik Basket. Även den ligger nu på 31 oktober (Alla helgons dag, röd lördag i almanackan) – det borde lika gärna kunna avgöras den 1 november (Allhelgonadagn, söndag).

Umeås damer har närmast (om inte Coronasmittan sätter stopp) match borta mot Visby Ladies måndag 26 oktober, den finns nu med i visningsschemat på SVT Play)

FOTNOT: Det är Tävlingsutskottet i Svenska Basketbollförbundet som tar beslut om matchändringar. Bloggen har bara idéer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.