Sverige EM-klart: Tog ansvaret

Sverige kom till start i EM-kvalbubblan på Kreta med ett lag där flera oerfarna spelare fanns i den trupp som tappat tunga namn. Då klev tvillingarna Eldebrink fram och tog ansvar på föredömligt sätt.

Innan övriga kommit igång ledde Eldebrinkarna mot Israel med  22-13 efter första perioden, då hade Frida 15 poäng och Elin 5 poäng.

När det gäller försvarsjobbet var det strålande på alla händer. Helt suverän Nathalie Fontaine (i Umeå förra säsongen, nu i Adana i Turkiet) som spelade mest av alla med 36 minuter och var +35 i plus/minus.

52-25 i halvtid och 90-51 som slutresultat. I mål hade Frida Eldebrink 28 poäng med 6 av 10 från trepoängsland.

– Vi fick en jättebra start. Vi kom in aggressivt i både anfall och försvar. Vi satte tonen från början, jag tror det är nyckeln till att vi fick till en så stor vinst, sade Frida Eldebrink i SVT efter matchen.

Bilden: Svenskt kvaljubel med Frida Eldebrink (#6) som förgrundsfigur.
Foto: FIBA.Basketball.

In på bakplan kom även Klara Lundquist, som efter utflykten till Frankrike verkligen landat hemma i Alvik igen och visade nu att hon funkar även i landslaget. Nu 4 av 5 på treorna och till 15 poäng lades 4 assists och 4 returer.

Senare delen av kvalmatchen fick i redan avgjort läge mer karaktär av träning, Israel skickade in framtidsspelare. Mathilda Ekh fick 16 minuter (6 poäng/2 returer), Elin Gustavsson 16 minuter (6 returer) och det blev även läge för seniorlandslagsdebuter för Lovisa Hjern, Sofia Hägg, Freja Werth och Emma Johansson.
Fem debutanter måste vara någon sorts rekord.

Sverige har med tre raka segrar skaffat sig ett utsökt läge för att nå EM-slutspelet 2021. En kvalmatch återstår – då gäller det Montenegro i februari.

Uppdatering: Sverige-EM-klart
Sverige kommer att spela basket-EM i Spanien och Frankrike 2021. På lördagseftermiddagen besegrade man Israel med förkrossande 90-51. Efter att dagens andra matcher slutat med resultat som gynnar Sverige står det klart att Sverige är klara för EM.
– Om våra beräkningar stämmer betyder det att matchen mot Montenegro inte spelar någon roll för vår kvalifikation till EM. Men sedan vill få så bra resultat som möjligt så vi blir högt rankat inför EM, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet till SVT.
Vid seger i den sista kvalmatchen mot Montenegro i februari blir Sverige gruppetta. Vid förlust eller oavgjort blir man en av de fem bästa grupptvåorna vilket också innebär en EM-plats.

EM-kval, damer, grupp B
Sverige-Israel 90-51 (22-13, 30-12, 18-8, 20-18)
Sverige: Frida Eldebrink 28, Binta Drammeh 16, Klara Lundquist 15, Elin Eldebrink 11, Nathalie Fontaine 8, Matilda Ekh 6, Paulina Hersler 4, Lovisa Hjern 2.
Israel: Eden Rotberg 15, Daniel Raber 15, Gili Eisner 6, Alexandra Cohen 5, Daniel Karsh 5, Liad Orbach 4, Emma Rinat.

x x x x x

I EM-kvalet grupp I tog Tyskland en ny seger. Det var länge tajt mot Nord-Makedonien som hade med amerikanska WNBA-stjärnan DeWanna Bonner… (det är tillåtet av FIBA att plocka in en sådan spelare i ett landslag även om spelaren aldrig satt sin fot i landet).

Hur som helst så blev det så att Bonner tog massor med avslut, missade det mesta (totalt 6 av 21 från golvet) och  Tyskland kunde avgöra i den sista perioden och, via 24-12 där, vinna med 74-59.

A3 Basket Umeås Ama Degbeon och Emma Stach hade inte någon av sina bästa dagar. Degbeon fick ändå ihop 7 poäng + 6 returer + 2 assists. Stach 2 poäng + 4 returer + 1 assist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.