Förlängning: Umeås damer vinnare

Det blev en söndagsrysare.

A3 Basket Umeå låg under med 76-82 mot Norrköping Dolphins och under minuten kvar. Hemmalaget lyckades då pressa sig till en kvittering. 82 lika vid full tid.

In i förlängningen startade Umeå med sex raka poäng och lyckades sedan med mycket möda och stort besvär hålla undan till vinst med 95-92.

– Jag är glad att vi kunde vinna för det var inte någon bra genomförd match, säger coachen Janne Enjebo.

Mer läsning (Plus): Thompson: Inte på topp, vi kämpade till oss det här”.

Basketligan dam
A3 Basket Umeå-Norrköping 95-92, efter förlängning.
Perioder:
22-14, 17-23, 16-21, 27-24, 13-10.
Poäng Umeå: Janee Thompson 30, Emma Stach 28, Ama Degbeon 17, Gigi Mazionyte 15, Isabelle Edholm 4, Miriam Forasté 1.
Norrköping: Chanelle Molina 25, Camille Zimmerman 22, Erika Davenport 21, Anna Lundquist 8, Lovisa Hjern 8, Ida Ojala 6, Rakel Gyberg 2.

Returer Umeå: 46 (Degbeon 12).
Norrköping: 43 (Davenport 17).

Mark-Uppsala 60-82 (13-18, 13-23, 19-18, 15-23)
Mark: Shayla Bennett 20, Fallyn Freije 17, Stina Almqvist 9, Miranda Elebring 5, Hailey Bassett 4, Linn Larsson 3, Ruba Abo Hashesh 2.
Uppsala: Amanda Tivenius 21, Kristina Puthoff-King 18, Zenta Melnika 16, Ellinor Holmberg 15, Crystel Bittar 4, Milen Hagos 3, Lisa Bolander 3, Tina Moen 2.

12. Helsingborg BBK      0/5   0

Måndag: Toppmöte som sänds i SVT: Alvik Basket-Luleå Basket (kl 19:30).

Bloggens matchnoteringar;

Söndag eftermiddag med ligamatch A3 Basket Umeå mot gästande Norrköping Dolphins. Tomma läktare gäller och ett pressuppåd bestående av undertecknad och sportradions Peter Sundkvist.

Matchen webbsänds (betalmatch) via Solidsport.

Umeås startfemma: Janee Thompson, Emma Stach, Issa Edholm, Miriam Forasté, Ama Degebon.
Dolphins: Chanelle Molina,  Camille Zimmerman, Lovisa Hjern,  Rakel Gyberg, Erika Davenport.

Första perioden: 22-14
Intensiv och jämn inledning på matchen. Umeå till 6-5, men tydligt är att gästerna är att räkna med – stark offensiv returtagning av Dolphins.
Tack vare Emma Stach (9 poäng) och bra lagförsvar kan Umeå dra iväg till 20-12. Efter åtta minuter Dolphins första timeout. Hemmalagets första byten in från bänken Cajsa Uhrström och Gigi Mazionyte. För gästerna Anna Lundquist och Ida Ojala.

Andra perioden: 17-23.
Emma Stach på bänken och Umeå tappade bort allt sitt försvarsspel. Dolpins bjöds på enkla poäng. På fyra minuter blev 22-14 underläge 24-25. Offensivt stressade hemmalaget bort sina lägen.
Stach kommer in igen. Coach Enjebo roterar med speltid för Kristina Jansson Udekwu och Linnea  Rosendal. För Dolphins även Matilda Ståhl.
Fyra minuter före halvtid är läget 29-29. Enjebo behöver en timeout. Gäller att framför allt att hitta tillbaka i det defensiva jobbet.
Umeå åtyertar ledningen, men först halvlek avslutas med en buzzer beater-trea av Anna Lundquist.

Läget i paus: A3-Dolphins 39-37.
Så långt Emma Stach outstanding i Umeå-laget. Bäst både på poäng (14) och i plus/minus (+8).
Zimmerman i topp med 14 poäng för Norrköping.

Tredje perioden: 16-21.
Umeå testar en zon som inte ger Dolphins några bekymmer. Fyra raka poäng där. 39-41. Snabbt tillbaka till man-man, men skyttar får ändå stort utrymme. Efter tre minuter 43-47. Ser inte alls bra ut för hemmalaget detta, alldeles för enkla poäng bjuds bort. Helt nödvändigt med en timeout redan tidigt i Q3. Och den kallas av coach Enjebo. Just nu fördel Norrköping som får ut mer av hela laget.
Dolphins klarar också fiffigt av att spela aggressivt, men precis på gränsen för vad domarna köper.
Mitt i tredje: 44-49.
A3-spelarna hamnar väldigt ofta ensamma, dåligt hjälpförsvar och anfall en mot två försvarare.
Det är samma visa. Med Stach på bänken går det inte bra. Men hon ska vilas ibland
Tack vare några poäng av Thompson när Umeå 50-52. Sedan rejäla grodor och 50-56.
Dolphins punktmarkerar så klart Stach när hon kommit in igen. Tredje avslutas med en trea av Mazionyte som vaknat offensivt, men som spelar svagt försvar. Samma med Thompson.

Läget inför sista: 55-58.
I snacket inför period fyra höjer Enjebo rösten.

Fjärde perioden: 27-24.
Dolphins spelar stentufft för att stoppa Stach, två foul på nio sekunder i fjärde, Och även en snabb tredje – ännu en gång när Stach hålls fast. Och en fjärde foul – knuff mot Stach. Allt inom en minut.
Nyckeln för Umeå blir hur som helst att få defensiva stopp.
8 min kvar. 59-60 efter Stach-poäng.
Dolphin skjuter trea, det är Lundqusit. Sedan ny fasthållning mot Stach. Lagfoul redan. Nu två kast för Stach- som sänker båda.
7 min kvar: 63-63.
Thompson blir av med bollen, kostsam turnover. 63-66.  Dolphin gör sedan nya poäng. Tyvärr spelar nu Thompson inte alls bra. Sedan tittar hon inte åt nån annan i anfall och missar.
5 min kvar: 65-68.
Enorm kamp nere på golvet. Turnover Uhrström och det leder till att Molina kan skjuta en trea – åter är det Thompson som är försvarare. Norrköping tycks konsekvent sätta sina anfall mot henne. Och det är utmärkt taktik. Men vi ska komma ihåg att alla fem i laget måster hjälpas åt.
4 min kvar: 67-72.
Degbeon stjäl bollen och lägger i 71-72. Sedan vankas straffkast för gästerna. Timeout Umeå.
Det blir spännande detta. Davenport får i ett kast.
3 min kvar: 71-73.
Thompson i misslyckad attack. Sedan ett bra anfall där bollen flyttas och Mazionyte kan avsluta med hoppskott. kvittering 73-73. Timeout då för Kevin Taylor Lundgren och Dolphins. Tid kvar 2:19.
Lovisa Hjern med vackert trepoängsskott.
2 min kvar: 73-76.
Miss av Stach. På det foular Mazionyte ut. Straffkast Dolphins. Molina är säker. 73-78.
På andra sidan straffar för Thompson. 75-78. Tid kvar 1:21. Davenport nära korgen.
1 min kvar: 74-80.
Stach två straffkast. Inte mycket spel när båda lagen har lagfoul. Sedan Molina straffar. 76-82.
Trepoängsförsök av Stach, ringkant ut. Umeå tar tillbaka boll, får tvåa av Degbeon.
25 sek kvar: 78-82. Timeout Dolphins.
Umeå helplanspressar, vinner bollen och Stach lägger i 80-82.
16,6 sek kvar: 80-82. Ny timeout Dolphins.
Bra press igen. Dolphins lyckas inte få in bollen i spel på stipulerade fem sekunder. Så den går över till Umeå. Timeout Enjebo.
Umeå i anfall då. Degbeon springer igenom med en layup. Det är kvitterat. 82-82.
Norrköping hinner anfalla och skjuta och ta retur och skjuta igen – men det blir inte träff.
Full tid: 82-82.
Fem minuters förlängning väntar.

Övertid: 13-10.
Oj, Hjern fintar sig fri för layup, men studs ut. Stach gör två poäng. 84-82. Davenport missar skott.
Lovisa Hjern tar sin femte foul. Två kast Thompson. Sätter första, och andra för 86-82.
Miss av Dolphins, defensiv retur Degbeon. Nya Umeå-poäng, Degbeon till 88-82.
Då har hemmalaget gjort 12-0 sedan slutet av sista ordinarie perioden. Tid kvar 3:22.
Molina skjuter en trea, 88-85.
Oj, en ofattbar offensiv foul mot Stach. Sedan Molina igen, 88-87.
Domarna har tappat greppet. Ett rent överfall mot Stach bedöms som ”vanlig foul”. Blir ”bara” två kast – som hon sätter. 90-87. Dags för straffar åt andra hålet, Molina. Missar första, sätter andra. 90-88.
2 min kvar: 90-88.
Poängbyte, Thompson – Molina. 92-90.
1 min kvar: 92-90.
Domarna tar en femte foul på Stach. Lagkast för Davenport. Då är det 92-92.
Tvåpoäng av Thompson. 94-92.
defensiv retur Umeå. Då måste Dolphins foula och stoppa klockan.
Forasté på linjen, sätter ett. Sedan går tiden ut. 95-92.
Stark comeback av A3, och efter Bloggens gnäll på Thompson måste sägas att hon verkligen klev fram och tog ansvar i slutet. Hon landade detta bra.

Slut: Umeå-Norrköping 95-92.