Tacka storskytten Stach

TV-matchen gick att följa på SVT24. A3 Basket Umeå vs Visby Ladies.

Slut: Umeå-Visby 84-80

Det som såg ut att bli en uppvisning och defilering med Umeå i 24 poängs ledning blev riktigt spännande till slut efter att hemmalaget ställt ut skorna i sista perioden.

– Vi tappade energi i försvaret, fick inga stops, hade dessutom turnovers och då kom Visby allt närmare.  Vi måste lära oss avsluta bättre, säger Emma Stach.

A3 Basket får tacka Emma Stach som sköt 32 poäng med sex av nio från trepoängsland.

Mer läsning (Plus): Heta handen ordnade gott Umeå slut

A3 Basket Umeå-Visby Ladies 84-80
Perioder: 26-20, 20-16, 27-18, 11-26.
Poäng Umeå: Emma Stach 32, Janee Thompson 19, Gigi Mazionyte 12, Ama Degbeon 9, Cajsa Uhrström 5, Miriam Forasté 5, Isabelle Edholm 2.
Visby: Jessica Kelliher 24, A´Lexus Harrison 18, Jayde Christopher 18, Jennifer Ashton 10, Johanna Persson 5, Frida Lundquist 2, Felicia Thomsson 2.

(30-16, 22-23, 18-14, 26-12)
Högsbo: Alexis Hyder 20, Ceejay Nofuente 20, Kourtni Perry 17, Ida Fredrikson 15, Louise Noaksson 11, Hanna Halilovic 5, Ida Moberg 4, Makolla Bagayegou 2, Elin Johansson 2.
Wetterbygden: Ashanti Coleman 14, Maura Fitzpatrick 11, Evelyn Ovner 8, Emma Johansson 8, Sandra Karsten 6, Ebba Sjökvist 5, Ninni Salmi 5, Divora Alem 5, Tilda Sjökvist 2, Tilda Lindström.

Bloggens matchrapport:

Umeås startfemma: Janee Thompson, Emma Stach, Isabelle Edholm, Gigi Mazionyte och Ama Degbeon.
Visbys startfemma: Jayde Christopher, Jennifer Ashton, Frida Lundquist, A´Lexus Harrison och Jessica Kelliher.

Första perioden: 26-20.
Hemmalaget har spelat bra anfall med Emma Stach i spets med sina 10 poäng. Defensivt har A3 hållit skytteligaledarren Kelliher på noll poäng. Det har gett lite mer utrymme för övriga i Visby och ett par treor (Johanna Persson och Ashton)  i slutet av första perioden var nyttiga.

Andra perioden: 20-16.
Umeå uppe i som mest 14 poängs ledning – som hade kunnat vara ännu större om det inte varit för flera bjudningar. Felpass gav gästerna 10 gratispoäng. Christopher mest effektiv i Visby. Båda lagen luftade bänkspelare några minuter.

Läget i paus: Umeå-Visby 46-36.

Tredje perioden: 27-18.
I mitten av tredje Umeå-ledning 59-43 efter ett par nya treor av Emma Stach, i det läget har hon fem av sju från distans.  Visby spelade lite mer solo denna del av matchen. Umeås coach Enjebo släppte också in fler bänkspelare, exempelvis Umeå-produkterna Moa Dellbro och Ida Lundgren.

Läget inför sista: 73-54.

Fjärde perioden: 11-26.
A3 inledde med fyra bänkspelare – då passade Visby på att snabbt hämta in poäng. Även startspelare som kommer in för hemmalaget tycks ha tappat fokus. Första tre minuterna riktigt risiga. 75-63 på tavlan.
Då byts Emma Stach in – hon sänker omedelbart en ny trepoängare.
Men det straffar sig då övriga slutat spela.
Ledningen, som var som mest +24 poäng, krymper ända ned till 80-74 med strax under tre minuter kvar. En ”run” av Visby på 20-7.
Coach Janne Enjebo med timeout försöker få klart budskapet att basketmatcher håller på i 40 minuter.
Men det verkar svårt att få igång fötterna igen. Degbeon får sin fjärde foul.
2 min kvar: 82-75.
Emma Stach gör sina 32:a poäng. 84-75. Umeås försvar läcker 84-77 och Thompson missar skott.
Kelliher med poäng och bonuskast. Då är det 84-79 innan straffkastet. Timeout före Kelliher ska till linjen.
Det är 48 sekunder kvar.
Onödigt spännande ur ett Umeå-perspektiv – men förstås kul för TV-tittarna.
Straffkastet ger 84-80.
Thompson med ny skottmiss. Men stegfel Visby.  Umeå får inte iväg skott på 24 sekunder, men det betyder ändå att klockan hjälper till.