Tionde raka för A3 Umeå

Efter lite sega ben i första halvan kom A3 Basket Umeå efter paus ut med fart och fläkt i Kinnahallen. Då var det roliga slut för hemmalaget Mark Basket. tredje perioden var av monsterkaraktär och avgjorde hela matchen. Vinsten är Umeås tionde raka.

Mark hade sina främsta i USA-guarden Taylor Edwards och positiva Linn Larsson.

A3 Umeå fick en tung dubbel-dubbel av Ama Degbeon, det blev 16 poäng + 16 returer. Emma Stach poängbäst med sina 19.

– Kul för Mark att de fått in nya spelare som kan bli nyttiga, de har redan svenska spelare som vågar ta för sig, Linn Larsson och Stina Almqvist är bra, säger Umeås coach Janne Enjebo.

Om Umeås egen prestation;
– Det var väl inte så mycket att klaga på spelmässigt, men vi missade många skott. Vi sade i pausen att vi bara skulle fortsätta spela vårt spel och lita på att det skulle ge resultat.

Mer läsning (Plus): Tio raka för Umeå – guldjakt blir tuff

Matchfakta: Mark Basket-A3 Basket Umeå 64-89 (22-19, 16-21, 9-28, 17-21).
Mark: Taylor Edwards 21, Linn Larsson 13, Jordan Agustus 8, Johanna Prytz 8, Stina Almqvist 6, Emma Häger 3, Wilma Sörensen 3, Chance Graham 2.
Umeå: Emma Stach 19,  Ama Degbeon 16, Janee Thompson 14, Cajsa Uhrström 13, Gigi Mazionyte 11, Miriam Forasté 8, Isabelle Edholm 3, Moa Dellbro 3, Ida Lundgren 2.

Lördagens övriga resultat:

Helsingborg–Alvik 61-84 (15-19, 12-26, 19-19, 15-20)
Helsingborg: Vasilika Louka 23, Patricia Elias 16, Vendela Genell 12, Mathilda Ågren 4, Maryam Al-Ameri 4, Madeleine Hulth Olsson 2.
Alvik: Elin Ljunggren 26, Shanity James 25, Paula Juhlin 10, Janel Mccarville 8, Abigail Glomazic 6, Ellen Åström 5, Hanna Mebius Svensson 2, Sylvia Leth 2.

Eos–Högsbo 74-76 (20-14, 19-24, 14-17, 21-21)
Eos: Alexa Middleton 22, Sofie Ljungcrantz 17, Julia Nyström 13, Tove Hultin 8, Eira Borgh 7, Karoline Teigland 6, Kajsa Lundahl.
Högsbo: Ceejay Nofuente 18, Ida Fredrikson 15, Elin Ljungberg 14, Kourtni Perry 14, Hanna Halilovic 9, Louise Noaksson 4, Elin Johansson 2.

Bloggens matchrapportering:

Lördag möts Mark Basket och A3 Basket Umeå.

Marks startfemma: Stina Almqvist, Emma Häger, Linn Larsson, Chance Graham, Johanna Prytz.
Umeås startfemma:
Janee Thompson, Emma Stach, Isabelle Edholm, Gigi Mazionyte och Ama Degbeon.

Första perioden: 22-19.
Matchen första poäng blir en trea av Isabelle Edholm.
Första minuterna bjuder inte på någon högre kvalitet. Umeå-laget verkar inte helt på tå även om de borde skakat av sig torsdagens kvällsmatch i Norrköping. Bland annat tre tidiga turnovers.
Läget 8-9 efter fyra minuters spel.
Janee Thompson drar på sig två snabba foul då hon inte rör på fötterna i försvar. Amerikanskan ersätts av Moa Dellbro.
Mark skickar in USA-duon Taylor Edwards och Jordan Agustus.
Umeås vassaste vapen är Degbeon inside. Hennes sjätte poäng ger 11-15 och då tar hemmalaget matchens första timeout.
Gästerna skjuter illa, Emma Stach är iskall.  Umeås försvar ser inget vidare ut. Laget åker ganska snart på lagfoul.
Läget blir 19-17 efter åtta minuter. Mark i ledning, bra jobbat.
Miriam Forasté ersätter Mazionyte.
Domarna fortsätter att hitta foul på gästande laget. Vi kan väl säga att någon avblåsning är av hemmakaraktär… som den andra foulen mot Degbeon – som får gå till bänken.
Ett heltänt Mark spelar jättebra och tar första perioden med 22-19.
I skyttet har Mark 57% mot Umeås klena 38%.

Andra perioden: 16-21.
Cajsa Uhrström in för Umeå. Emma Stach skjuter kort igen, sånt brukar bero på att benen inte riktigt är med.
A3 Basket kommer från Corona-uppehåll och tuff match i Norrköping. Kanske det har tagit hårdare än man kan tro. Mark går till 24-19.
Umeå har fortsatt många skott som inte ens är nära att gå i. Stach gör två snabba assists till Uhrström och Mazionyte för enkla layups. Då är det 24-23.
Coach Enjebo skickar Thompson och Degbeon tillbaka in.
Båda lagen har skjutit usel från trepoängsland. Umeå har 1 av 13. Marks Stina Almqvist sätter hemmalagets första trea, Häger lagets andra. Då är det 30-25.
Thompson har nu mer skärpa sätter en trea och en tvåa, 30-30 mitt i andra.
A3 släpper in Linnea Rosendal i stället för Uhrström. Timeout Mark.
från strafflinjen sänker Stach två. Umeå-ledning 30-32.
Två A3-misstag senare har Mark 34-32. Sedan ny turnover. Då är coach Janne Enjebo tvingad att ta en minut för att snacka igenom läget. Att hålla ned antalet turnovers var en del i Umeås matchplan.
Omedelbart efteråt kommer en ny turnover och en skottmiss…
Mark går till 36-32 – sedan träffar Stach sin första trea för dagen. 36-35.
Degbeon ger Umeå ledning på straffkast – sedan tar Thompson sin tredje foul och måste tillbaka till bänken. Edwards gör straffpoäng.
Forasté sänker en trea. Det ger knapp ledning för A3 efter en helt jämn första halva.

Läget i paus: Mark-A3 Umeå 38-40.
Summering:
Långt ifrån den bästa halvlek A3 Umeå har presterat – samtidigt som ”nya” Mark har gjort det väldigt bra. Gästerna från norr verkar inte ha helt pigga ben och hamnar ofta i felaktiga positioner. Laget förvånar genom att hissa i väg ovanligt många trepoängsförsök, något som inte går så bra med endast utdelning på 4 av 17.
Första halvans frontfigur Marks nya USA-guard Taylor Edwards med 15 poäng.

Tredje perioden: 9-28.
Här öppnar Emma Stach med sin andra trea i matchen. 38-43.
Isabelle Edholm greppar bollen som Stina Almqvist har i händerna. Uppkast kan man tänka – men icke, domslutet blir en fjärde foul på Edholm.
Marks Linna Larsson gör det bra.
Nu svajar hemmalagets försvar. Umeå skott blir enklare och det leder till 41-50.
3-10 på tre minuter i tredje. Blir även 41-52. Och 41-54. Och 41-56 på snabbt uppspel.
Scenförändring: Umeå stängde bakåt och började springa. Oklart vart Marks aggressiva försvar från första halvlek försvann.
Timeout så klart för Mark vid 41-56 fyra och en halv minut in i tredje. Det blev en ”run” på 3-16.
Efter den fina sekvensen av Umeå  går det tillbaka till spel som mer liknar första halvlek. Mark steppar upp lite mer. Men i slutminuten lämnar Mark ånyo avstånd till anfallarna – Uhrström gillar fria skott och sänker en trea. Och trea av Thompson – som på sin gamla hemmaplan i Kinna i tredje perioden visade vad hon kan.
Med fart och fläkt kom A3 ut med monsterperiod. Halvtidssnacket var nog bra.

Läget inför sista: Mark-Umeå 47-68,

Fjärde perioden: 17-21.
Lagen börjar med att byta poäng. Klockan rullar på.
Marks Stina Almqvist kör solo och har svårt att få bollen i korgen.
Uhrström kan sätta en ny trea. Thompson tar sin fjärde foul. Moa Dellbro in.
Drygt 6 min kvar: 53-73. Timeout Mark.
Ska vi tippa på försök till helplanspress då.
Japp så blir det.
A3 klarar pressen och tar ett par långa anfall. Forasté sänker hookskott och får bonuskast. 53-76.
Degebon är suverän. Uppe i 16 returer. När det blir trångt under korgen passar hon ut till fri Uhrström – ny trea! Sedan blockar Degebon skott.
4 min kvar: 55-79.
2 min kvar: 59-84.
Moa Dellbro skjuter öppen trea – det ger 59-87.
ida Lundgren kommer in och gör poäng direkt. Kul.

Matchen slut: Mark Basket-A3 Basket Umeå 64-89.