Blågul försvarsseger

Sveriges damer inledde EM-slutspelet med seger i nyckelmatchen mot Slovakien.

Vinsten grundades på ett snyggt förberedelsejobb av den svenska ledarstaben – där Umeås Caroline Muzito-Bagenda har en roll som assisterande coach – samt på ett suveränt blågult försvarsspel i tre perioder.

– Jag tycker att vi spelade väldigt seriös basket i 33 minuter. Vi spelade med energi i försvaret och även om vi vet att vi har begränsningar i anfallet spelade vi med tålamod, säger Sveriges förbundskapten Marco Crespi till basketlandslagens hemsida.

Det blev en drömstart med 20-11 i första perioden, 33-24 i halvtid och 58-30 efter tre perioder. Stackars Slovakien verkade inte alls redo och såg sorgligt svagt ut med bortkastade bollar och missade skott mot tuffa svenska försvaret.

Tvillingarna Eldebrink tog vara på alla möjligheter och ledde blågult till slutsiffrorna 74-57.  Frida levererade 17 poäng och 7 assists, Elin hade 15 poäng och 7 assists.

Det går förvisso att ha synpunkter på att defensiva koncentrationen försvann helt i sista perioden, men vem bryr sig egentligen om det efter en måsteseger i gruppen – där det härnäst väntar värsta uppgiften mot hemmanationen Spanien i morgon fredag (uppkast kl. 21:00).

EM damer, grupp A
Sverige-Slovakien 74-57 (20-11, 13-13, 25-6, 16-27).
Sveriges poäng: Frida Eldebrink 17, Elin Eldebrink 15, Nathalie Fontaine 9, Allis Nyström 6, Emma Johansson 6, Klara Lundquist 5, Ellen Nyström 5, Binta Drammeh 4, Kalis Loyd 4, Mathilda Ekh 3.
Bäst i Slovakien: Ivana Jakubcova 17.

Bilden: Jublande svenska fans på plats i Valencia, Spanien.
Foto: Fiba.basketball.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.