Klart: Umeå får kvala

Av 61 lag som kan ta plats i damernas EuroCup säsongen 21/22 finns ett lag från Sverige anmält – det är A3 Basket Umeå.

Internationella förbundet FIBA har i dag den 21 juli presenterat listan och förutsättningarna för damernas internationella klubblagsturneringar i Europa.

En ny sak för Umeå är att laget måste kvala för att komma in i huvudturneringen.

– Antagligen beror det på att vi på grund av covid–läget inte fick åka till EuroCup förra säsongen, men vi är i alla fall seedade i kvalet, säger coachen Janne Enjebo.

Att vara seedat lag innebär att Umeås damer dels slipper de på pappret svårare motståndet i kvalet, dels blir det fördelen att ha avgörande kvalmatchen på hemmaplan.

Motståndet i kvalet kommer att lottas i mitten av augusti (19/8).

– Då får vi se vilka vi ska möta, bland de oseedade finns tre lag från Grekland, ett från Ungern, ett från Polen och ett från Israel. Sedan är de preliminära matchdagarna för kvalet satta till den 23:e respektive 30:e september, förklarar Janne Enjebo.

Någon av dessa sex klubbar kommer Umeå att ställas mot i kvalet;
Ludovika-FCSM Csata Budapest, Ungern.
KU AZS UMCS Lublin, Polen
PAOK, Grekland.
Eleftheria Moschatou*, Grekland. (*har värvat Alexis Hyder från Högsbo)
Niki Lefkadas, Grekland.
Elitzur Holon, Israel.

x x x x x

Om Umeå lyckas i kvalet så blir det plats i den östra konferensen i EuroCup – det vill säga där lagen kommer från Turkiet, Ryssland, Polen, Ungern, Ukraina, Vitryssland, Serbien, Grekland och Israel.

I den preliminära planeringen ska gruppspelet inledas i mitten av oktober och formatet är tänkt att vara fyralagsgrupper och spel hemma/borta, alltså sex gruppmatcher som ska vara avgjorda före jul.

x x x x x

När det gäller A3 Basket Umeås försäsong finns i nuläget ett planerat träningsutbyte med Luleå¨Basket. Preliminärt är det skissat på vänskapsmatch i Umeå den 6 september med retur i Luleå den 10 september.

De två norrlagen brukar normalt inte mötas på försäsongen.

– Bland annat har det varit så att vi ofta har mötts i seriepremiären, men nu ser ligakalendern ut på ett annat sätt och då kan vi spela mot varann för att få tidiga värdemätare på lämpligt reseavstånd, förklarar Umeå-coachen Janne Enjebo.

Andra träningsmatcher?
– Vi hoppas på fler värdematcher, men det hänger också på hur läget ser ut med pandemin och möjligheterna att resa på höstkanten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.