VM-kval: Sveriges motståndare

Då har lottningen skett inför herrarnas VM-kval som ska ta sin början i november. Det är ett jättelikt kval med olika grupper på olika kontinenter. Det är 80 nationer som ska slåss om 30 VM-platser. Två redan VM-klara 2023 är värdnationerna Japan och Filippinerna

Bloggen nöjer sig för stunden att redovisa Sveriges kvaläventyr.

Blågult ska spela i Europas grupp C – där motståndarna är Kroatien, Finland och Slovenien.

Sverige har i denna första kvalomgång hamnat med Slovenien (världsranking 4), Kroatien (21) och Finland (34).

– Vi är rankade 57:a i världen så alla lottningar är svåra för oss. Men det kittlar såklart att få möta Finland, som nu åter har tillgång till en av Europas bästa guards i Petteri Koponen, och världsnationer som Slovenien och Kroatien. Sedan är det så att vi behöver alla våra spelare för att kunna tävla på denna nivå, säger Svenska Basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Sverige inleder kvalet med nordiskt derby hemma mot Finland den 25 november. I det första ”fönstret” senhösten 2021 ingår även bortamatch mot Slovenien den 28 november. Därpå följer kvalfönster i februari 2022, samt skiftet juni/juli 2022.

Kvalet studsar sedan vidare under 2022 och 2023. Efter första gruppspelet med hemma/borta gäller att de tre bästa går vidare till fas 2 med ny grupp inom Europa. Om Sverige tar sig vidare från grupp C så väntar nya motståndare som då handlar om tre av lagen Israel, Tyskland, Estland, Polen. Från sexlagsgruppen i sista kvalrundan går de tre bästa till VM.

Hela kvalschemat för Europas grupp C

25 nov 2021 Sverige – Finland, Kroatien – Slovenien

28 nov 2021 Slovenien – Sverige, Finland – Kroatien

25 feb 2022 Kroatien – Sverige, Finland – Slovenien

28 feb 2022 Sverige – Kroatien, Slovenien – Finland

30 jun 2022 Finland – Sverige, Slovenien – Kroatien

3 juli 2022 Sverige – Slovenien, Kroatien – Finland

Sverige hoppas på att det ska kunna bli publikfester i kvalet;
– Jag tänker på våra fans i Moose nation som grundades med finska Susijengi som inspiration. Nu, fem år senare, ställs de mot just Susijengi. Det kan även bli fantastiska publikfester mot Slovenien om de kommer med Luka Doncic i juli samt Kroatien som har många fans i Sverige, säger kommunikationsansvarige Johannes Wohlert.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.