Onödigt spännande i Umeå-match

Umeå BSKT vann denna måstematch hemma mot Fryshuset.
Fast BSKT gjorde detta onödigt spännande.  vem vet, kanske ett beställningsjobb för att 860 åskådare skulle få uppleva uppleva basketdramatik. (Nä så var det förstås inte).
Men åskådarna hade kul i slutet när Umeå gick från 72 lika till klar seger. Alltså 16-2 på sista fyra minuterna.

– Vi borde ha gjort läxan tidigare under matchen, vi var på väg att dra ifrån men började göra konstiga misstag och straffade oss själva, säger Umeås coach Boris Balibrea.

Mer läsning (PLUS): ”Publiken gav bra energi”

Matchen slut: Umeå-Fryshuset 88-74 (26–20, 24–22, 16–15, 22–17).
Umeå: DeMarco Dickerson 28, Gustav Hansson 21, Will Butler 18, Cameron Oluyitan 10, Alexander Karras 7, Anton Lindqvist 4.
Fryshuset: Rami Ghanem 19, Musa Jeng 17, Basem Abdulkader 16, Cassio Marcellus 11, Amin El Amrani 5, Kenneth Simms 5, Elias Weibert.
Publik: 860.

Kvällens övriga matcher:

Södertälje–Nässjö 70–64 (19–16, 14–20, 17–15, 20–13)
Södertälje: Jonathan Person 16, Galin Smith 13, Alexander Lindqvist 11, Anton Gaddefors 9, Martin Pahlmblad 7, Lazar Radosavljevic 7, Dino Pita 4, Nick Griffin 3.
Nässjö: Abdou Medjedoub 12, Keenan Gumbs 11, Wes Alcegaire 9, Daniel Hansson 8, Craig Lecesne 7, Zach Charles 5, Jordan Peltier 5, Dartaye Ruffin 3, Anton Politis 2, Wiggo Wiberg 2.
Publik: 379.

Köping–Borås 77–84 (19–17, 22–18, 18–25, 18–24)
Köping: Jordan Giles 28, Dominic Robb 26, Zane Martin 5, Niklas Larsson 5, Tim Carlsten 4, Tope Arikawe 4, Hampus Åhlin 2, Kevin Peterson 2, Erik Flood.
Borås: William Gutenius 21, Skyler Flatten 17, Derreck Brooks 13, Siyani Chambers 12, Elyjah Goss 8, Simon Gunnarsson 6, John Brändmark 4, Andreas Person 2, Ludvig Johansson.
Publik: 675.

Bloggens rapportering:

I kvällens ligamatch i Umeå Energi Arena är det manfall.

Hemmalaget Umeå BSKT saknar – som tidigare rapporterat Cole Welle (bruten näsa) och Emil Häglund (hjärnskakning). Umeå har förstås tolv spelare ombytta då juniorerna ned till Elias Andersson får chansen. Lagkapten denna kväll är Nils Botold.

Gästande Fryshuset Basket mönstrar endast åtta spelare. Enligt uppgift är det bland annat någon som väntar på besked från covid-test som inte är med. Liksom i tidigare ligamatcher saknas Sheriff Drammeh.

Frysen har dock med i princip samma bärande manskap som senast mot Södertälje, det vill säga Musa Jeng, Amin El Amrani, Rami Ghanem, Basem Abdulkader, Cassio Marcellus, Kenneth Simms, Elias Weibert, plus Pars Erenköy.

Frysen startar med: Ghanem, Abdulkader, Amrani, Jeng och Simms.

BSKT:s startfemma: Gustav Hansson, DeMarco Dickerson, Anton Lindqvist, Cameron Oluyitan och Will Butler.

”Basketfesten” i Umeå med fri entré har lockat hyfsat med framför allt ung publik (bilden). Foto: Hegethorn.

Första perioden: 26-20.
Umeå snabbt till ledning 5-0, men hemmalaget får inte synk i försvaret under de första minuterna så Frysen hänger med ganska bra. Efter sex spelade minuter 14-11. Umeås första byte är Alex Karras som ersätter Dickerson.
Umeå spelar även Nils Botold och Sebastian Andersson.
Gustav Hansson skjuter fem raka poäng till 26-17.  Men i sista minuten av Q1 kommer en trea från gästerna.
Umeås coach Boris Balibrea passar i korta pausen på att fråga domarna varför Umeå fått fem foul och Fryshuset inte en enda.

Andra perioden: 24-22.
Vi får även se Eddie Czerapowicz in för Umeå. Hemmalaget når 36-23 när det gått tre minuter av Q2. Då har Dickerson 12 och Hansson11 poäng. Så långt har Umeå klarat returtagningen bra. Gästerna testar i detta skede att spela sina tre största samtidigt.
Dickerson showar med ett dribblingsnummer som publiken applåderar. Frysen lyckades vinna borta mot Umeå.
Bäst i Frysen är den förre Umeå-spelaren Rami Ghanem – han gillar den här hallen. Var superbra förra säsongen då han ledde sitt lag till seger just i Umeå Energi Arena. En trea av Ghanem är hans tionde poäng och timeout Umeås Boris Balibrea vid 40-28 mitt i andra.
Vid 43-34 har gästerna bland fått ganska öppna treor, en av store Jeng  och en av Abdulkader.
Har Bloggen nån gång klagat på golvreklamen? Jomenvisst. Här har både Butler och Dickerson halkat på samma ställe i   nära gästernas korg.
Klar svacka för BSKT. Gästerna närmar sig till 43-38. Ledning med 15 poäng bidde 5 poäng.
Just före paus gör Butler ett bra spel och sedan pressar Umeå till sista skott. Trodde man – men då hittas en offensiv foul mot inhopparen Manne Lundmark. Och då skickar Abdulkader i en ny trepoängare.

Läget i paus: Umeå-Frysen 50-42.
Offensivt okej för Umeå, men laget skulle må bra om fler än duon Dickerson (17 poäng) och Hansson (13 poäng) levererade. Vad gäller försvaret är det underkänt. Frysen spelar ganska rörligt och det verkar inte som hemmagänget är redo att ta det slitjobbet utan förlitar sig på att göra mer poäng framåt. Mest poäng för gästerna har Ghanem med 13 och Abdulkader med 12.

Övriga matcher: Södertälje-Nässjö 33-36 i paus. Den sena matchen Köping-Borås 19-17 efter en period.

Tredje perioden: 16-15.
Inleds med att Simms plockar upp sin fjärde foul. Båda lagen missar upprepat sina skottförsök första två minuterna.
Hansson spelar bra försvar och stoppar Jeng. Sedan åker Jeng på sin tredje foul.
På tre minuter lyckas Umeå få i två av fyra straffkast. Frysen får två straffpoäng. Vi har 52-44.
Umeå testar ett zonförsvar.
Fyra minuter har gått utan ett enda spelmål. Tills Butler tippar in en boll efter offensiv retur. Direkt får Frysen av tvåa av brassen Marcellus. Mitt i tredje: 56-48. Lagen ägnar sig åt att byta poäng.
Så tänder publiken till på ett par läckra snabba uppspel av Umeå. 60-48.
Balibrea är inte glad när Marcellus får stå ensam flera sekunder och sikta för en trea. Ingen försvarare vaken.
Sedan går Frysen på en inkastvariant man brukar se på juniornivå.
En bild av jobbinsatsen: Frysens store Jeng driver upp bollen, bakom joggar tre Umeå-spelare hemåt i godan ro.
Umeås försvar ät bättre efter paus. Men skyttet utifrån är nu totalt iskallt. Läget 62-55.
Butler skjuter straffar för 66-55. Ännu en gång gör Frysen poäng i sista sekunden av en period.

Läget inför sista: Umeå-Frysen 66-57.
Umeå sköt bara 6 av 20 från golvet i tredje.
Kvällens publiksiffra är 860 personer.

Fjärde perioden: 22-17.
Umeå missar skott. Frysen missar skott. En minut passerar. Turnover Umeå. Skottmiss Frysen.
Turnover Umeå. Turnover Frysen.
Nu är det förskräckligt dålig basket. Noll tempo.
Det tar två minuter innan Oluyitan skjuter två poäng.
Bollar tappas till höger och vänster och lagen lyckas med röta få in någon boll.
Läget är 70-61 med drygt sex minuter kvar.
Jeng lyckas skjuta en trepoängare… som går planka in…
6 min kvar: 70-64.  Fryshuset har vittring och Boris Balibrea måste ta timeout.
Sedan kastar Butler bollen ut mot läktaren till. Bedrövligt.
Offensiv  retur och två poäng för Simms. Sedan får Hansson i en tvåa.
Jeng mot korgen. Två poäng. And One.
5 min kvar: 72-69. Krisläge för hemmalaget.
Ingen kan träffa ett skott. Dickerson miss. Oluyitan miss.
Det blir 72 lika. Amrani drar i en trepoängare. Vi har en rysare.
Butler nära korgen för 74-72. Publiken skanderar ”defense”. Umeå vinner bollen – och jättejubel hörs när Oluyitan  lyckas med ett trepoängsskott.
Tid kvar: 3:10. Läget 77-72. Timeout Frysen.
Abdulkader testar lång trea, ring ut. Dickerson tar ett dåligt avslut.
Abdulkader testar lång trea, ring ut.  Hansson sänker en trea!
1:53 kvar. 79-72.
Frysen missar, snabbt uppspel Umeå. Poäng Dickerson.
1:29 kvar: 81-72. Plötsligt såg gästernas spelar dödströtta ut. Nio raka hemmapoäng på tre minuter!
Turnover av gästerna.
Nu blir det långt Umeå-anfall och Dickerson foulas vid skottförsök. Simms foular ut.
Dickerson två straffpoäng. 83-72.
Därmed klart att Umeå vinner denna måstematch.
Fast BSKT gjorde detta onödigt spännande.  vem vet, kanske ett beställningsjobb för att 860 åskådare skulle få uppleva basketdramatik. (Nä så var det förstås inte). Men åskådarna hade kul i slutet.
Vi ska ha lite straffkast innan slutsignal.

Matchen slut: Umeå-Frysen 88-74.