Umeå orkade tre perioder

Lapp på luckan i sporthallen i Östersund med 1.700 åskådare när Jämtland Basket tog sjunde raka ligasegern.
Gästande Umeå BSKT klev av bussen efter dryga fyra timmars resa och orkade tävla på allvar mot ligaettan i tre perioder. Men bensinen tog duktigt slut i fjärde perioden.

Slut: Jämtland-Umeå 88-67.

– Det var en tuff fajt i första halvlek, vi var inte riktigt på tårna och Umeå gjorde det bra. Men vi kom ut som ett nytt lag i andra halvan. Vi måste ha tålamod och respektera våra motståndare, vi visade karaktär och mental styrka som vände det till vår fördel och positivt var att vi bara släppte till 13 poäng i sista perioden, säger Jämtlands coach Adnan Chuk till SBL Play.

– Jämtland är ligans bästa lag och jag är väldigt stolt över mina spelare som klarade det här bra i 33-34 minuter. På slutet satte Anez Zekovic flera treor och de ökade på, vi kan bara gratulera Jämtland och se fram mot nästa match, säger Umeås coach Boris Balibrea.

Mer läsning (PLUS): Gav guldkandidaten en match

Perioder: 22–16, 23–23, 18–15, 25–13.
Jämtland: CJ Wilson 21, Anes Zekovic 18, Pierre Hampton 12, Daniel Johansson 11, Steve Harris 8, Felix Edwardsson 8, Chase Harler 6, Adam Johansson 2, RT Guinn 2.
Umeå: DeMarco Dickerson 22, Will Butler 13, Eddie Czerapowicz 8, Gustav Hansson 7, Nils Botold 5, Emil Häglund 4, Cameron Oluyitan 4, Sebastian Andersson 2, Melker Lindblom 2.

Kvällens andra match: Borås-Fryshuset 124-79.
Perioder:
31–23, 27–14, 34–20, 32–22.
Borås: Skyler Flatten 25, Derreck Brooks 16, Ludvig Johansson 14, Fredrik Andersson 14, William Gutenius 13, Andreas Person 12, Siyani Chambers 8, John Brändmark 8, Elyjah Goss 5, Simon Gunnarsson 4, Noel Elzer 3, Gaston Sahlén 2.
Fryshuset: Basem Abdulkader 23, Kenneth Simms 19, Rami Ghanem 12, Amin El Amrani 9, Nemanja Kutic 6, Brook Hailu 5, Pars Erenköy 5.
Publik: 825.

Bloggens matchrapport:

Kvällens startfemmor
Jämtland:
CJ Wilson, Daniel Johansson, Steve Harris, Chase Harler och RT Guinn.
Umeå: Gustav Hansson, DeMarco Dickerson, Cameron Oluyitan, Emil Häglund och Will Butler.

Första perioden: 22-16.
Dickerson stjäl en boll och fixar lite senare matchens första poäng från trepoängsland. Wilsons tvåa blir första hemmamål så att storpubliken kan sätta sig ned.
Umeå börjar alert och går till 2-7 och även 4-10.
BSKT:s första byte är att Sebastian Andersson kommer in för Oluyitan.
Läget mitt i första: 8-12. Umeås Andersson är en duktig försvarare, men har ännu så länge svårt att få till vettiga offensiva avslut. Det går inte så lång stund innan Wilson kvittrerat till 12-12.
Jämtland skickar in Anes Zekovic och Felix Edwardson. Sedan Adam Johansson. Och Pierre Hampton.
Umeå med Eddie Czerapowicz så att Dickerson får vila.
Edwardson ger hemmalaget ledningen från strafflinjen. Älgarna vidare till 22-14.
En kvick hemma-run på 16-2 (!) innan Dickerson belönas med två straffkast.

Andra perioden: 23-23.
Pigg Umeå-start igen. Vi har 24-23. Efter en klassiskt extralång Eddie C-trea är läget 26 lika och då finner Adnan Chuck för gott att begära matchens första timeout.
Även i andra perioden har Umeå öppnat med 4-10.
Mer än en spelare har halkat på golvreklamen. Detta elände får fortgå.
Wilson är inne igen för Jämtland och det leder till 31-26.
Umeås Nisse Botold får känna på golvet. Det finns ett fenomen som kallas att domarna tar  ”rookie-foul” – Botold får två snabba avblåsningar emot sig i något som ser ut som likvärdiga kampsituationer.
Mitt i andra är läget 36-29. Då skickar Eddie C i en ny lång trea. Men även hemmaspelarna kan skjuta från distans och tendensen påminner om första där Jämtland äger senare delen av perioden. Vid 39-32 och straffkast för hemmalaget tar Boris Balibrea en minuts taktiksnack.
Wilson sätter straffarna och då har vi 41-32.
Jämtland är otäckt bra på offensiva returer som ger poäng. Vi har fått se tre sådana på kort tid.
En minut före paus är läget 45-37. Dickerson fixar 45-39.

Läget i halvtid: Jämtland-Umeå 45-39.
Umeå gör det helt okej trots underläge i returtagningen. För en eventuell storskräll krävs dels att gästerna täpper till under egen korg (Jämtland har 26 poäng i färgen) och dels att trepoängsskyttet funkar bättre (4 av 12 i första halvlek).
I den andra matchen leder Borås med 58-37 mot Fryshuset.

Tredje perioden: 18-15.
Kan nämnas att Appe Kalpakas leder domartrion – det betyder att det mesta är under full kontroll.
Minsann ny rivstart av Umeå som tar sig till 45-45. Då har det gått två minuter av tredje.
Dickerson är stekhet – när han drar i en trea för 47-50 har han sju poäng i tredje och 19 totalt.
Timeout tidigt i Q3 av Adnan Chuk.
I denna perioden öppnar Umeå med 2-11.
Mitt i Q3 är ställningen 51-52. Sedan 51-54.
Då ska vi se om trenden med att Jämtland tar över fortsätter ?
Direkt efter det skrivet är det 55-54 och dags för timeout Umeå.
Wilson 57-54. Studs ut för gästerna i fem anfall i rad.
Daniel Johansson trea för 60-54.
Wilson trea 63-54.
Två nya missade Umeå-anfall.

Läget inför sista: Jämtland-Umeå 63-54.
Mycket märkligt scenario denna match. Gästande Umeå gör de flesta av sina poäng första fem minuterna varje period och sedan tar Jämtland över. Det skvallar om att ligaettan har kapacitet att ta i när det behövs.

Fjärde perioden: 25-13.
Zekovic drar i en trepoängare och Balibrea tar direkt timeout.
Kort senare Zekovic igen från trepoängsland. 69-56 då.
Zekovic ny trea – den ger 72-58.
6 min kvar: 74-60.
I sista perioden släpper inte Jämtland något grepp. Dessutom åker Dickerson på en så kallad ”osportslig foul”, Zekovic får i ett straffkast till 75-60 och sedan har hemmalaget boll från sidan.
Pierre Hampton jobbar in 77-60 och vi har en ny Umeå-timeout.
Tröttheten sätter in, i ett och samma anfall har Butler, Hansson och Dickerson alla lägen utan att få bollen i korgen.
4 min kvar: 80-62.
Dickerson får inte i några bollar i detta skede.
Jämtland ökar på och det blir till slut en på förhand förväntad storseger – sjunde raka.
2 min kvar: 86-64.
in kommer bänken med Melker Lindblom, Manne Lundmark, Nils Botold och Sebbe Andersson.