SBBK stack ifrån BSKT

Uppskjutna matchen Södertälje BBK vs Umeå BSKT avgjord i Täljehallen.

Gästande Umeå utan store Will Butler satsade på renodlad ”run and gun”-basket och hängde med hemmafavoriten Södertälje i drygt halva matchen.

BSKT hade ledningen vid 51-52 i inledningen av andra halvlek – men därefter täppte SBBK till sitt försvar och stack ifrån till slutlig seger med stora siffror.

– I andra halvlek gör vi lite fler fel mot vad vi tänkt göra, kanske vi blir lite trötta också och då rinner det i väg, säger Umeås Gustav Hansson till sblplay.

Mer läsning (Plus): Balibrea: ”Vi försökte vinna”

Matchen slut: Södertälje-Umeå 106-81 (29-24, 22-24, 24-13, 31-20).
Södertälje: Trey Freeman 18, Dino Pita 17, Galin Smith 16, Lazar Radosavljevic 12, Martin Pahlmblad 9, Anton Gaddefors 9, Alexander Lindqvist 9, Jonathan Person 8, William Kermoury 5, Ludvig Lindby 3,
Umeå: DeMarco Dickerson 22, Emil Häglund 20, Cameron Oluyitan 14, Gustav Hansson 10, Cole Welle 7, Eddie Czerapowicz 3, Nils Botold 3, Anton Lindqvist 2.

Bloggens matchrapport:

Ett fulltaligt Södertälje är förstås megafavorit denna söndag.
Södertäljes startfemma: Martin Pahlmblad, Trey Freeman, Alexander Lindqvist, Anton Gaddefors och Lazar Radosavljevic.

Umeå saknar sin viktige centerpjäs Will Butler (sjuk).

Umeås startfemma: Gustav Hansson, DeMarco Dickerson, Cameron Oluyitan, Emil Häglund och Cole Welle.

Första perioden: 29-24.
Hemmalaget träffar två tidiga trepoängare. Gästernas två första noteringar i protokollet är foul och foul. Första poängen kommer efter två minuter och är en trea från Oluyitan. I det läget har Umeå redan åkt på fyra foulavblåsningar (!).
Med lite flyt kommer Umeå igen till 10-10.
SBBK skickar in Dino Pita, Jonte Person och Galin Smith. Umeå svarar med att byta in Sebastian Andersson.
Vid 17-11 för Södertälje begär Boris Balibrea matchens första timeout. Sedan kommer även Nils Botold in.
Häglund träffar sin andra trea, han har åtta poäng vid 19-16.
Ny trea Häglund för 21-19. Han hinner med 13 egna poäng i första.
Umeå hänger med hyfsat – men det saknas defensiva stopp och Dino Pita avslutar Q1 med en trea.

Andra perioden: 22-24.
Vi får se Eddie Czerapowicz i spel för Umeå. SBBK med William Kermoury.
Mitt i andra är läget  40-33. Det följs av en trea från Freeeman för 43-33 och vid minus 10 poängs underläge kommer Balibreas andra timeout i första halvlek.
Hemmalaget har fortsatt hög träffprocent på skotten. 78 procent på tvåor och 63 procent på treor.
Dickerson har inlett bra, sänker ny trea plus ny trea och får ett bonuskast.  43-39 innan straffkastet och då är det Ludde Degernäs i SBBK som vill snacka taktik en minut. Bonuskastet går i korgen och då är det 43-40. Dickerson gjorde 7-0 på egen hand. Oluyitan med tvåa innebär 43-42.
Dickerson! Ännu en trea. Umeå gör 12-0 och tagit ledningen. 43-45 på tavlan.
Efter en situation där Alex Lindqvist greppar en Umeå-spelare tar domartrion en lång konferens innan de kommer fram till ”vanlig foul”.
SBBK hinner ta tillbaka ledningen före paus.

Läget i halvtid: Södertälje-Umeå 51-48.
I förra hemmamatchen släppte Södertälje bara in 55 poäng från Jämtland på hela matchen – nu har Umeå gjort 48 poäng i första halvlek.
– Jag tycker vi kommer tillbaka bra, vi saknar vår stora kille Will och måste spela snabbare. Vi måste fortsätta så här, minimera misstagen och hoppas att bollarna går i, säger Emil Häglund till sblplay.

Tredje perioden: 24-13.
Umeå öppnar med fyra raka poäng och är i ledning vid 51-52. Timeout Södertälje.
Hemmalaget gör sju raka poäng till 58-52. Timeout Umeå.
Herrar förbundscoacher Degernäs och Balibrea ligger inte på latsidan.
Alex Lindqvist tar i sin första trea för dagen. 61-52.
Botold tar defensiva returer och gästerna tar sig tillbaka till 61-57, då är vi mitt i Q3.
pendeln sväger igen. SBBK ökar och Smith dunkar in 67-57.
Tendensen i tredje är att SBBK täpper till mycket bättre i försvar.
Gapet blir större, +16 vid 75-59.
Umeås skott studsar ut, studsar ut. Fem raka trepoängsförsök som missas.
Noteras: Anton Lindqvist har kommit in med ett sent första byte.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 75-61.

Fjärde perioden:
Minsta lilla flyt för Umeå ska stoppas omedelbums. Degernäs timeout efter dryg minut av fjärde vid läget 77-66.
Pahlmblad sänker en utmanad trea. Sedan belönas Person med två straffkast efter sin attack mot korgen.  Då har vi 82-66. Pahlmblad layup. 84-66. Drygt sju minuter kvar.
Timeout Umeå. Balibrea gillar inte att se så enkla poäng i egen korg.
Bloggen har inte varit imponerad av Södertälje Galin Smith – men den mannen har inga som helst problem med att göra insidepoäng mot ett Umeå utan Will Butler.
Matchen är avgjord, med knappt fyra minuter kvar har SBBK 96-76.
Då ska 16-årige Ludvig Lindby få lite speltid. Och 18-årige Melker Lindblom in för Umeå.

Matchen slut: Södertälje-Umeå 106-81