Jerebko till Ryssland

Svenske stjärnan och landslagsmannen Jonas Jerebko är klar för CSKA Moskva i Ryssland med ett kontrakt för resten av den här säsongen.

”Det är en ära att gå till en sådan historisk klubb som CSKA. Jag har väntat på en möjlighet att få spela basket igen och jag är väldigt glad över att ansluta till laget”, säger Jerebko i ett uttalande.

Ett minst sagt kontroversiellt val med tanke på Rysslands krig i Ukraina.

– Vi behöver ha en diskussion, både internt och med Jonas, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet till TT.

Joulamo säger att förbundet aldrig lägger sig i var svenska spelare spelar på klubblagsnivå. Men är tydlig med var SBBF står  i frågan om kriget i Ukraina.

– Vi har ställt oss bakom RF:s och regeringens linje och även beslut från Fiba. Vi har varit väldigt tydliga med var vi står i frågan och har uttalat stöd för Ukraina, säger Joulamo till TT.

Internationella basketförbundet, Fiba, har stängt av alla ryska lag och domare från spel i internationella turneringar.

Jonas Jerebko – som tidigt i karriären tog SM-guld med Plannja Basket (2007) – har tio säsonger i NBA och bland annat spelat NBA-final med Golden State Warriors. Hans senaste klubb var ryska BC Khimki som han lämnade i januari 2021, sedan dess har han varit klubblös.

Bilden: CSKA Moskva har presenterat Jonas Jerebko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.