VM-kvalet: Doncic nästa

Ungefär som väntat var Finlands herrar bättre än Sveriges i VM-kvalronden i Esbo. På hemmaplan tog blåvitt revansch för tidigare kvalförlusten borta mot blågult. Stora skillnaden var denna gång att NBA-spelaren Lauri Markkanen fanns med i Finlands lag och han gjorde bland annat 22 poäng och plockade 11 returer när han ledde laget till seger med 85-69.

Som TV-tittare fick man uppleva en match som påminde en hel del om tidigare svenska kvalinsatser – med en stark start som väckte lite hopp innan motståndarna såg till att finjustera sitt spel. Blågult hade sedan ännu en gång det tufft under matchens senare del. Efter halva matchen var det bortaledning vid 43-46, i andra halvlek gjorde Finland 42-23. Ridå.

Bäst i blågult Denzel Andersson med försvarsjobb kombinerat med 18 poäng. Övriga spelare i startfemman (Ludde Håkanson, Tobias Borg, Viktor Gaddefors och Simon Birgander) som skulle bära Sverige lyckades inte  tillräckligt bra för att Sverige skulle kunna hota ett hemmalag som undan för undan ökade trycket i sitt försvarsspel.

En sak som förvånade Bloggen var den finländska publiken, visst hejade de på sitt lag – men det blev ingen kokande häxkittel i Metro Arena. Kanske var de bara artigt återhållsamma?

Bilden: Lauri Markkanen, till vardags i Cleveland i NBA, hade flera roller i Finlands landslag. Här spelar han målvakt.

Matchfakta VM-kval herrar, grupp C
Finland-Sverige 85-69 (19-29, 24-17, 26-8, 16-15).
Finland: Lauri Markkanen 22, Mikael Jantunen 15, Edon Maxhuni 15, Alexander Madsen 13, Sasu Salin 8, Olivier Nkamhoua 4, Elias Valtonen 4,  Petteri Koponen 3, Miro Little 1.
Sverige: Denzel Andersson 18, Ludde Håkanson 10, Simon Birgander 9, Viktor Gaddefors 9, Melwin Pantzar 7, Tobias Borg 7, Pelle Larsson 3, Erik Rush 2, Nick Spires 2, Mattias Markusson 2.

Finland är klart för nästa runda i VM-kvalet.

x x x x x

Uppdatering:

Senare på torsdagskvällen spelades i gruppen mötet Slovenien-Kroatien.

Slovenien vann stort med 97-69 och säkrade sin plats i nästa omgång av VM-kvalet. Luka Doncic spelade 30 minuter och levererade 21 poäng, 10 assists och 8 returer. Goran Dragic hade 22 minuter på golvet och hann med 19 poäng, 4 returer och 3 assists.