Premiärdags i Umeå

I afton dans på parketten i Umeå Energi Arena. I basketligans premiäromgång spelas fyra matcher och en av dessa är Umeå BSKT vs Södertälje BBK.

Normalt skulle alla tippa klar bortaseger för storklubben SBBK, men för en gångs skull tillmäts faktiskt Umeå en viss chans. Något som grundas på att gått ut med ”bantad herrbudget”, satsning på ”yngre spelare” och en svag försäsong. Coachen och spelarna pratar om att de nu får vara ”underdogs”.

Bloggen säger bara; ”Låt er inte luras”.

Södertälje har alltså landslagsmeriterade erfarna trion Martin Pahlmblad, 36,  Anton Gaddefors, 33, Alexander Lindqvist, 31, store Lazar Radosavljevic, 31. Supertalangen William Kermoury är faktiskt inne på sin fjärde ligasäsong… fast han just fyllt 18 år.  På importsidan har SBBK värvat tidigare Luleå-stjärnan guarden Corban Collins, 28, centern Stephen Ugochukwu, 26 och pointguarden Walter Kelser, 24.

Nog bör landslagscoachen Ludde Degernäs kunna få ut en hel del av det gänget även om det där bakom är en ganska tunn bänk. Noterbart är att mannen med skottfinten – Alexander Lindqvist tog en knäoperation efter förra säsongen och lär missa de inledande ligaomgångarna.

Umeå BSKT har å sin sida lagt ribban på lite högre nivå än tidigare. Bröderna Gustav och Daniel Hansson startar på bakplan, talangen Anton Lindqvist väntar på sitt genombrott, nye skytten Bryan Jefferson ska göra poäng och centern Will Butler ska förhoppningsvis komma i den form han hade under senare delen av förra säsongen. Från bänken kommer i första hand CJ Dunston, Cole Welle, William Hansson och Alexander Yemane. När det gäller David Czerapowicz har en stressfraktur i en fot stoppat hans försäsong.

Nog bör landslagscoach Boris Balibrea kunna knipa fler vinster än tidigare i Umeå. Blir ett farligt hemmalag, men det är upp till bevis totalt sett.

Bloggens tips: Missa inte sista perioden i kvällens premiär.

Matchguide:

Tränarsnack
– Visst hade vi önskat oss en bättre försäsong, men spelarna har gjort ett toppjobb sett till förutsättningarna där vi fått flacka runt och träna på olika ställen på grund av problemen i matcharenan. Och snart ska hallen stängas två veckor igen för mer arbete för att få ordning på nya golvet, men det är som det är, säger Umeå-coachen Boris Balibrea.
– I premiären möter vi Södertälje, ett veteranlag som verkligen vet hur de ska spela. Men så här tidigt i säsongen snackar vi inte så mycket om andra utan måste fokusera mest på oss själva.
– Ligan är svårtippad den här säsongen, lättast är väl att säga att antingen Norrköping eller Jämtland står som slutlig vinnare. Vi för vår del ska försöka vinna fler matcher än förra säsongen.

Notera att…
Umeå har två nya amerikaner i Bryan Jefferson (en poängmakare) och CJ Dunston (en atletisk X-faktor). ”Tillsammans ger de oss balans i laget”, säger coach Balibrea.
På Umeås skadelista finns David Czerapowicz (fot).

Premiärkvällen kl 19:04:
BC Luleå – Köping Stars
Borås Basket – Fryshuset Basket
Nässjö Basket – Uppsala Basket
Umeå BSKT – Södertälje BBK

Bloggens ligatips:
Topp 2: Det är svårt att se mycket annat än en SM-final mellan Jämtland och Norrköping.
Plats 3-7: Borås, Köping, Luleå, Nässjö, Södertälje (bokstavsordning).
Plats 8-9: Umeå/Uppsala (frågan är om Viktor Gaddefors blir kvar i Uppsala hela säsongen).
Utanför slutspel: Fryshuset och Kalmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.