Umeå vann rysaren i rond 2

Slutsignalen för rond 2 i SM-kvartsfinalen mellan Umeå BSKT och BC Luleå visade att Umeå vann rysaren.

Med ställningen 2-0 i matcher för Umeå vänder nu serien upp till Luleå där rond tre spelas på onsdag kväll.

– Vi får bara en kort lyckostund denna söndag, sedan är det som vanligt för oss, vi tittar inte längre än till nästa match. Spelet på onsdag är som ännu en final för oss, säger Umeås coach Boris Balibrea.

Mer läsning (PLUS): ”Som en stor familj”.

Bloggen hann inte prata med Luleås coach efter matchen, så detta citat är hämtat från NSD;
– Vi spelade bra försvar hela matchen men släppte för många andrachanser till Umeå. 22 offensiva returer är alldeles för mycket. Sedan tappade vi Daniel Hansson några gånger för ofta i den tredje perioden. Det gjorde oss frustrerade och innebar att vårt anfallsspel blev lite stressat. Tyvärr, säger Peter Öqvist.

Bilden: Publikbild från andra SM-kvartsfinalen i Umeå.

Slut: Umeå-Luleå 85-84 (22–26, 22–21, 24–16, 17–21).
BSKT: Bryan Jefferson 21, Daniel Hansson 17, Gustav Hansson 16, CJ Dunston 14, David Czerapowicz 8, Cole Welle 5, Nick Fullard 4.
BC: Michael Gilmore 16, Brendan Bailey 15, Darrell Davis 12, Jonte Arvidsson 12, Denzel George 12, LaDarien Griffin 10, Adam Rönnqvist 7.

(23–21, 27–25, 26–23, 31–19).
Poäng, Norrköping: Devonte Green 40, James Murray-Boyles 15, Elias Desport 13, Tim Schüberg 11, Adam Ramstedt 11, Nathan Dawit 7, Marcus Tyus 6, Hugo Bergström 2, Nick Spires 2.
Nässjö: Dartaye Ruffin 19, Andre Wesson 16, Challe Barton 13, Derreck Brooks 13, Sheriff Drammeh 12, Willie Atwood 7, Abdou Medjedoub 4, Elias Weibert 2, Isak Eriksson 2.
Publik: 2 248.
(Norrköping leder med 2-0 i matcher)

Bloggens matchrapport från Umeå.

En notering om laguppställningarna:  BC Luleå kommer till spel utan Tim Kearney, veteranen spelade drygt tre minuter i första matchen men har denna dag kastat in handduken på grund av sjukdom.

I övrigt har båda sidor samma gäng som i fredags.

Umeå har samma startfemma: Gustav Hansson, Daniel Hansson, Bryan Jefferson, CJ Dunston och Cole Welle.
Från bänken: David Czerapowicz, Nick Fullard, William Hansson, Anton Lindqvist, Alexander Yemane, Melker Lindblom.

Luleå ändrar lite och startar med: Jonte Arvidsson, Denzel George, Darrell Davis, Brendan Bailey och Michael Gilmore.
Från bänken: Ladarien Griffin, Samir Ali,  Adam Rönnqvist, Nils Botold och Atle Mellquist.

Första perioden: 22-26.
Bra start av BC Luleå som blixtöppnade till 2-7. Men undan för undan jobbade sig Umeå BSKT ikapp och nådde 17-17 efter åtta minuter.
Lite skillnad kan noteras då gästerna fick med sig en rad straffkast – vilket hemmalaget inte fick.
Åtta gånger på välgörenhetslinjen för BC mot ett enda straffkast för BSKT.
Stort minus för Umeå är två tidiga foul på Cole Welle. Även Fullard på två.
BC tog första perioden och i sista sekunden där drog Adam Rönnqvist i en trepoängare.
Utöver Fullard har även Czerapowicz gjort inhopp för Umeå.
För Luleå har vi sett bänktrion Griffin, Rönnqvist och Ali.

Andra perioden: 22-21.
Gilmore är het, men missar en dunk. Fysiskt spel gäller, Fullard åker på sin tredje foul och får gå till bänken. Welle in igen.
Snyggt samspel slutar med att Dunston lägger i poäng. Han foulas samtidigt av Gilmore (hans andra). Missad straff dock.
Läget 28-29 ett par minuter in i Q2
Luleå attackerar rejält mot korgen och det gör att de får med sig nya straffkast.
Efter Dunstons andra foul hoppar Anton Lindqvist in.
Nja, Umeå har inte råd att missa de få straffar de får, laget 0 av 4.
Luleå å sin sida har poäng på 12 av 14 frikast.
Jätteblock av Griffin som stoppar Gustav Hansson.
Det blir ideligen nya foul mot hemmaspelarna.
Umeås coach Boris Balibrea väljer att ta timeout vid 30-37 och väntande nytt straffkast för Luleå. Cirkus fyra minuter lirat av andra perioden.
Foulfördelningen är 12-6. Luleå attackerar med mycket energi och har medgång.
Det ska sägas att det är toppdomare som Appe Kalpakas och Rickard Eriksson på banan. De kompletteras av Mahir Mehmedovic.
Umeås Gustav Hansson får en rejäl smäll och går omkull. Ingen foul dock.
Gästerna leder 30-39. Vidare till 35-43.
Notering: BC Luleå spelar mycket bättre lagspel under denna period där Gilmore och Bailey sitter på bänken.
BSKT kämpar till sig 39-43.
Efter en tuff trea av Czerapowicz har vi 42-45. Timeout Luleå. Sedan timeout Umeå i sista minuten av första halvlek.
Peter Öqvist är oerhört upprörd efter Umeå-poäng där skottklockan såg ut att hinna gå ut efter att ett försök inte träffat ringen. Det blir lång diskussion mellan domare och kommissarie. Det landar i att poängen godkänns. Davis avslutar med layup.

Läget i paus: Umeå-Luleå 44-47.
Bra energi och bättre försvar av Luleå denna gång. Umeås Gustav Hansson och Bryan Jefferson stoppas rejält.

Tredje perioden: 24-16.
Snacka om härlig slutspelsmatch. Det ges och tas. Umeå lyckas få i trepoängsskott i inledningen av tredje perioden.
Hemmaledning 56-54 och timeout Luleå när fyra och en halv minut är spelat i Q3.
Daniel Hanssons tredje trea på kort tid ger 59-54.
Vid 61-56 stjäl Cole Welle bollen, men det följande anfallet ger inget.
Nästa sekvens är jättebra försvara av Umeå, inget skott av Luleå på 24 sekunder.
Energimässigt har BSKT klivit upp ett snäpp.
Jefferson åker på sin tredje foul.
Går lång tid utan att någon gör poäng – fram till att Czerapowicz sänker en trea, 64-56.
Gilmore svarar med egen trea. 64-59.
Coach Balibrea låter startspelare vila lite i slutet av tredje. Dock inte Gustav H.
Anton Lindqvist blockar skottförsök från  Arvidsson.
Umeå hr ett par trepoängslägen – ring ut.
Fullard begår en tuff foul mot Griffin. Fullards fjärde. Givna straffkast. 66-63.
Så plockar Gilmore upp sin fjärde foul. Kan ha varit Alis foul egentligen.
Gustav H sänker sina två straffkast.

Läget inför sista: Umeå-Luleå 68-63.
Detta artar sig till en rysare. Inte alls oväntat.

Fjärde perioden:
Umeå hamnar illa till i sitt första anfall i fjärde. Luleås Davis hittar rätt med hoppskott för tvåa.
Jefferson assisterar Dunston för 70-65. Sedan åker Welle på sin tredje foul. Nya straffkast Luleå, denna gång Bailey. Som får i ett.
Jeffersons trea går inte i korgen. Davis är den som ska göra det för BC, 70-68.
Gustav Hansson tvåa. Snabbe Arvidsson tvåa.
7 min kvar: 72-70.
Griffin missar trea.
Jättetufft under Luleås korg. Domarna blåser mindre nu. Betydligt mindre.
Arvidsson får inte utdelning. Jefferson kämpar i en tvåa.
Bailey hittar rätt från lång distans. Bailey sedan med snabb attack.
Mitt i sista: 74-75. Timeout Umeås Balibrea.
Publiken är på. 1.011 åskådare är i arenan.
Jefferson foulas långt ut, Baileys fjärde foul. Tre straffar blir det. Jefferson sänker alla tre. 77-75.
Gilmore missar nära korgen.
Offensiv retur av Welle. Jefferson kan lägga i två nya poäng.
4:06 kvar: 79-75. Timeout Luleå.
Skottmiss Bailey. Skottmiss Czerapowicz.
Två poäng Davis. Miss Daniel Hansson.
Luleå får chans att kvittera. Men Welle blockar Arvidssons försök.
Jefferson får i två nya.
2 min kvar: 81-77.
Turnover av Gilmore.
Trea ut av Daniel H.
Ny turnover av Gilmore.
Tid kvar: 1:13. Timeout Luleå.
Turnover Gustav Hansson. Som sedan foular. Inga straffar dock.
49 sek kvar.
Gilmore missar skott.
33 sek kvar. Nu kommer Luleå att foula för stoppa klockan.
30 sek kvar. Timeout Umeå.
Uselt inkast av Umeå gör att Luleå kan stjäla bollen och göra två enkla poäng.
25 sek kvar: 81-79. Ny timeout Umeå.
Snabb foul av Luleå – ställer Jefferson på strafflinjen för två kast. Han sätter första och andra.
21 sek kvar: 83-79.
Oj oj oj. Bailey kastar en långboll som tursamt går planka in i korgen.
10 sek kvar: 83-82.
Ny snabb foul av Luleå. Denna gång Czerapowicz på linjen. Sänker första. Och andra.