Klart: De fick nya Elitlicensen

Svenska Basketbollförbundet har följt efter flera andra sporter och infört ett nytt elitlicensförfarande.

Även tidigare år har klubbarna i högsta serien granskats – men nu gäller ett snäpp upp och nya Elitlicensen krävs för ligaspel säsongen 2023/2024. Granskningen av Elitlicensnämnden gäller ligaklubbarnas ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för långsiktigt spel på högsta nivån i Sverige.

Elitlicensnämnden bestående av Mats Carlson (ordförande), Helena Lindvall (Förbundsstyrelsen), Pia Rosin (SBL Dam), Kaj Krantz (SBL Herr) samt Fredrik Joulamo (generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet) har under våren granskat föreningarnas ekonomi i enlighet med elitlicensreglementet och kallat till hearings i de fall frågetecken funnits.

Umeå BSKT är en klubb som på en hearing närmare fått redovisa sitt läge och sin planering för Elitlicensnämnden. Det landade i ett godkännande.

– Det betyder bra mycket för då vet vi att vi dels att vi kan se framåt en säsong till i rekryteringsfasen och i kommunikation med samarbetspartners. Vi vet att vi kan bygga vidare. Det är positivt att kunna lägga den saken åt sidan och fokusera på annat, säger Umeå BSKT:s klubbdirektör Jan Enjebo om elitlicensen.

Mer läsning (PLUS): ”Brottats med likvididetsproblem”

Beslut är nu taget. Elitlicensnämnden har initialt beslutat utfärda elitlicens för säsongen 2023/24 till följande föreningar, det är nio klubbar i herrligan och elva i damligan.

SBL Herr: BC Luleå, Borås Basket, Jämtland Basket, Köping Stars, Norrköping Dolphins, Nässjö Basket, Södertälje BBK, Umeå BSKT och Uppsala Basket.

SBL Dam: Alvik Basket, Högsbo, IK Eos, Luleå Basket, Mark, Norrköping Dolphins, Sjuhärads Basket, Södertälje BBK, Uppsala Basket, Visby Ladies, Östersund Basket.

x x x x x

Notering 1: I ett pressmeddelande anger Basketbollförbundet att ytterligare en förening behöver fortsatt handläggning/bedömning innan beslut kan bli aktuellt. När beslut fattats rörande samtliga ansökande föreningar, kommer slutligt beslut rörande förbundsserieindelning 2023/24 fattas av Förbundsstyrelsen.

Notering 2: Ytterligare några föreningar har ansökt om spel i SBL Dam respektive SBL Herr. Huddinge Baskets ansökan har inte handlagts av Elitlicensnämnden gällande ekonomi, då det av Tävlingsutskottet och föreningen bedömts att man inte har andra förutsättningar som krävs.

Notering 3: Sedan tidigare har Fryshuset och Kalmar själva tagit beslut om att lämna SBL Herr efter den här säsongen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.