Nya tider och fakta

Det blev såklart en del reaktioner på att Västerbottens-Kurirens papperstidning ”bara” hade en artikel (rubrik ”Till historisk semifinal”) plus liten bild och matchfakta dagen efter att Umeå BSKT avgjort kvartsfinalserien på bortaplan mot BC Luleå.  Samma papperstidning hade större och mer framskjutet utrymme för andra sporter, som ishockey, fotboll och innebandy…

Undertecknad är en stor vän av yttrandefrihet och människors rätt att tycka vad de vill. Engagemang är bra. Gnäll går bra att ta.

Intressant är dock att en enda person varit intresserad av ta reda på fakta om hur det i nuläget fungerar på en tidning. Den faktaintresserade är Umeås coach Boris Balibrea. Han frågade och fick svar.

+ Det är inte en enskild reporter och än mindre en frilansskribent som bestämmer vilket utrymme hens artikel ska få. Planeringen på en tidning sköts av redaktionsledning + exempelvis sportchef för sportsidorna. Sportchef på VK är Markus Isacson som kan nås på [email protected]

+ Nya tider. Principen som gäller i mediehusen är digitalt först. Utvecklingen för papperstidningar har gått i tydlig riktning mot tidigarelagda trycktider, exempelvis har stora drakar som Aftonbladet och Expressen gått över till att trycka på dagtid och inte ha med något sent material alls. För lokaltidningar runt om i landet är det lite olika villkor. VK i Umeå trycks fortfarande på kvällen, men inte lika sent som förr.

+ Tidningen har strikt planerade sidor, vilket är nödvändigt eftersom huvuddelen ska vara klart på dagtid, endast ett fåtal ”sena sidor” kan sparas till kvällen. Så den planering som ligger är ingenting som tvärt kan ändras på kvällen.

+ En reporter som ska lämna text från en kvällsmatch har efter slutsignal i bästa fall ungefär 30 minuter på sig att intervjua och skriva. Knepigare blir det om en match går till förlängning.

x x x x x

Undertecknad har tidigare haft olika jobb på VK från starten 1987, även som sportchef ett antal år. En sak som inte förändrats nämnvärt över tid är vad en stor majoritet av sportläsarna gillar mest… japp, ett ishockeylag som heter Björklöven.

Tråkigt: Basket är en stor sport i världen, men inte i Sverige och inte i Umeå (även om sporten växer och det händer grejer).

Sakupplysning: Jag slutade på VK förra sommaren och är sedan dess pensionär och egenföretagare. Med firman ”Hegethorns Ordförråd” jobbar jag som frilansande skribent/fotograf, mestadels med motorsport, hästsport och basketboll.

P.s.
Hegethorns Basketblogg är en helt oavlönad sysselsättning som drivs av rent eget intresse av en snubbe som spelat pointguard, tränat och coachat lag upp till herrar och damer div 2, samt ännu är aktiv domare som i första hand försöker hjälpa till på ungdoms/juniornivå.
Detta blogginlägg är nummer 10.861.

 

 

3 kommentarer

  1. Fredrik Widman

    Jag har mailat Markus angående VK:s bevakning och prioritering kring Umeå Bskt. Jag tycker den är skev utifrån både publikintresse och vilken nivå olika lag befinner sig på.

  2. Magnus Rosenberg

    Sällsynt kombination av basketkunskap och yrkeskunnande(läs förmåga att uttrycka sig i skrift) ger att din blogg är bäst. Keep up the good job!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.