Nya snabba regeln

Med start kommande säsong införs en ny regel i svensk basket. Anledningen är önskan om att snabba på spelet och därför introduceras ”snabbinkast”.

Det ska gå snabbare att starta anfall från egen planhalva, efter en överträdelse så kan en spelare sätta igång spelet direkt utan att domaren ska överlämna bollen.

– Den här nya regeln kommer göra spelet mer intressant och att det blir mer intensitet och fart i spelet, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Nya ”snabbinkastet”  gäller samtliga matcher inom Svensk Basket – från SBL ända ner till easy basket.

Kort om nya regeln:
Anfallande spelare måste direkt släppa bollen om motståndarlaget tilldelas ett snabbinkast. Om inte tilldelas spelaren en varning. Snabbinkastet ska göras från närmsta plats där överträdelsen skedde, antingen från baslinjen eller sidlinjen. Denna regel tillämpas dock inte de sista två minuterna i en match eller i eventuella förlängningsperioder.

Endast laget som tilldelas Snabbinkastet får begära spelarbyte och/eller timeout. Om det laget beviljas spelarbyte eller time-out kan även motståndarna beviljas spelarbyte eller time-out.

När matchen stoppas för att justera inkastpositionen eller en spelare varnas för att inte släppa bollen tillräcklig snabbt för ett Snabbinkast ska spelet återupptas med samma tillämpningar gällande spelarbyten och timeout som ett snabbinkast förutom att domaren ska lämna över bollen till inkastaren.

Gamla standardinkastet:
Finns kvar och används i vissa situationer – som när  Inkastet sker efter en foulavblåsning eller en uppkastsituation.

Mer om nya regeln finns att läsa här

Filmklipp med exempel från spanska ligan ACB

2 kommentarer

 1. Sebastian

  Hej Peter,

  En fråga bara för att förtydliga.

  Reglerna för inkastaren vid snabbinkast är desamma vid standardinkast. Med andra ord gäller 5 sek regeln vid snabbinkast. Frågan är när domaren ska börja räkna fem sekunder? Är det fem sekunder från avblåsningen för överträdelsen eller när de har bollen redo för ett inkast? Detta framgår inte av informationen från nationella instruktören Oskar Lefwerth eller dokumentationen.

  Vid överträdelser av 5 sek tilldelas bollen motståndarna som är på offensiv planhalva och således får ett standardinkast. Detta gör att lag som begår en överträdelse på offensiv planhalva kommer att sätt enorm press på motståndarna som får ett snabbinkast. Intressant! Frågan ovan känns därmed ännu viktigare att få klartecken kring.

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Förbundets tävlingsansvarige Olle Lundén ger besked via Bloggen: ”Domaren börjar räkna från den stund spelaren är på plats vid sidlinjen för att kasta in bollen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.