Sillyrapport och utblick

Måndag tidigt i juli, då lämnar Bloggen en kombinerad sillyrapport och en utblick.

Just när det kändes som att Östersund Basket skulle brandskattas på allt och alla så kommer ett viktigt besked från SBL-klubben. Nyckelspelaren Saga Eklöv stannar och U20-landslagdsguarden lär bli den som ska hålla i mycket av Östersunds spel säsongen 24/25.

– Saga är en renodlad point guard som har skicklig bollteknik och fart samt en duktig poänggörare som inför kommande säsong kommer att få axla en större roll än vad hon har haft tidigare, säger coach Mady Mahdy i ett pressmeddelande.

x x x x x

Forwarden Sofie Ljungcrantz tog nyligen sitt andra raka SM-guld i 3×3. När det gäller 5 mot 5 inomhus i ligan så byter hon klubb till kommande säsong. Lämnar Norrköping Dolphins för flytt till Alvik Basket.

– Ljungcrantz!! Så bra för klubben. Kommer senast från Norrköping och är här för att höja vår högsta nivå. En artist som kan göra allt på en basketplan och hon kommer få en stor roll i detta lagbygge! Någon som gruppen känner till väl och kommer passa som handen i handsken. Mot nya höjder, framåt Alvik!”, säger coach Daniel Nilo.

x x x x x

En spelare som fortsatt är Norrköping Dolphins trogen är Rakel Gyberg. Säsongen 24/25 blir forwardens nionde med klubben.

– Rakel är otroligt viktig i hur vi vill bygga i en trupp. Hon är enormt professionell i hur hon tränar, förbereder sig och tar hand om sina medspelare, säger coach i Kevin Taylor Lundgren.

x x x x x

Under sommaren studsar WNBA på, trevligt är att en del matcher sänds direkt i Sportkanalen – som i går kväll söndag då A’ja Wilson passade på att bli bästa poängplockare genom tiderna för Las Vegas Aces (inklusive de tidigare lagnamn denna franchise haft innan flytten till Nevada).

Centern A’ja Wilson snittar denna säsong 27 poäng och 11 returer. 27-åringen är en av de stora stjärnorna i USA:s OS-landslag – som har tonvikt på rutin och ännu mera rutin. Äldst i gänget är Diana Taurasi, 42, och yngst är Sabrina Ionescu, 26.

USA:s damer inleder OS-turneringen med match mot Japan den 29 juli.

I Bloggens ögon är det märkligt att Caitlin Clark fick OS-nobben, fanns en rädsla att rookien skulle få all uppmärksamhet? Rekord-tjejen från college draftades till föga märkvärdiga laget Indiana Fever som hon redan lyckats leda till 9 vinster.
I lördags var Clark på rekordhumör igen och vid vinsten mot stjärnspäckade ligaettan New York Liberty levererade 22-åringen en historisk trippel-dubbel – något ingen WNBA-rookie tidigare klarat av.  Det blev 19 poäng, 13 assist och 12 returer!

x x x x x

I NBA handlar sommarens rubriker om det ena mer dollarstinna kontraktet efter det andra. LeBron James spelar så klart vidare i Los Angeles Lakers – efter att klubben draftat hans son Bronny James…
”King” James fyller 40 i december och kommer att bli den spelare som gjort flest säsonger någonsin i NBA, spelar han fram till 25/26 blir det 24 år i ligan. Färska tvåårskontraktet är värt drygt en miljard kronor!

Jayson Tatum stannar hos mästaren Boston Celtics till och med 2030. 26-åringen är överens med Celtics om en förlängning på fem år – värd 3,3 miljarder kronor.

Uppmärksammad övergång är att Klay Thompson lämnar Golden State Warriors efter 13 säsonger – ny klubb med treårskontrakt blir färska NBA-finalisten Dallas Mavericks.

När det gäller USA:s landslag och Olympiska Spelen senare i sommar är givetvis intresset hos stjärnspelarna bra mycket större än vid något så simpelt som en VM-turnering. LeBron James ska till Frankrike, så även Jayson Tatum. Därtill namn som Steph Curry och Kevin Durant. För tillfället rapporteras dock om frågetecken för ”KD” som dras med en vadskada och det officiella beskedet från coach Steve Kerr är att läget är ”dag för dag”.

USA:s herrar inleder OS-turneringen med match mot Serbien den 27 juli.


                    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.