Premiär: BSKT föll i rysare

Umeå BSKT gjorde en smått sensationell ligapremiär där laget på bortaplan länge och väl hade Norrköping Dolphins i brygga.
Umeå ledde som mest med tretton poäng. Men gästerna orkade inte riktig fullfölja och under de sista två minuterna lyckades hemmalaget ta över och vinna med 99-95.

Umeå gjorde en storstilad insats. Men inga stilpoäng delas ut för heroisk kamp. Tyvärr för BSKT.

– Grabbarna slet som f-n, säger coach Jesper Gustavsson.

Matchen var jämn i de flesta kolumner. Båda lagen sköt högprocentigt. Det var några returer fler för Dolphins. Lika 13-13 i turnovers. Hemmalaget orkade hålla intensiteten uppe ändå in i kaklet.

– Vårt bränsle räckte inte riktigt och Dolphins spelade tufft försvar, på gränsen till foul, men domarna vill inte blåsa sönder matchen i slutet och det förstår jag. Vi får lära oss och åka hem och putsa på vårt eget försvar, säger Umeå-coachen.

Bilden: Dolphins vann till slut och kunde tacka hemmapubliken med gästerna tog ett snack om vad som krävs i slutet av matchen.

Mer läsning (Plus): Tappert Umeå ska putsa försvaret

Slutresultat: Norrköping-Umeå 99-95 (24-23, 19-23, 25-31, 31-18).
Dolphins: Tyrell Green 25, Micke Lindquist 24, Jocke Kjellbom 13, Tim Schüberg 13, Johnell Smith 9, Gerry Blakes 8, Nils Johansson 4, Daniel Nilo 3.
Umeås poäng: Egal Saleman 24, Arik Smith 19, Eric Gilchrese 17, André Nilsson 13, Nathan Dawit 10, Alex Varytimiadis 6, Nick Schlitzer 6.
Publik: 1032.

Här är alla kvällens ligafakta:

Basketligan damer
Luleå–Norrköping 79-68 (26-21, 20-12, 18-16, 15-19).
Luleå: Jessica Thomas 21, Adrianne Motley 20, Anna Barthold 18, Chioma Nnamaka 11, Fanny Mosesson 6, Elin Lomgren 3.
Norrköping: Shanity James 25, Lovisa Hjern 16, Anna Stern 10, Matilda Claesson 8, Randi Abrahamsson 7, Ndey Ramou Jeng 2.
Publik: 1405.

Herrar:
Jämtland–Nässjö 75-42 (13-10, 14-4, 24-16, 24-12)
Jämtland: Preston Purifoy 14, Oliver Gehrke 13, William Paul 13, Jaan Puidet 11, Antto Nikkarinen 7, Gustav Hansson 6, Olle Lundqvist 6, Daniel Johansson 5.
Nässjö: Jonathan Peleg 9, Dusan Sisic 7, Isaiah Johnson 6, Angelo Griffis 5, Kristian Heder Ternell 5, Karim Wazzi 4, Sango Niang 2, Thomas Tshikaya 2, Mantas Griskenas 2.
Uppsala–Borås 54-85 (14-17, 20-21, 9-20, 11-27)
Uppsala: Axel Nordström 22, Tobias Skyttevall 11, Rickard Eriksson 7, Mannos Nakos 6, Rhys Carter 5, Anes Zekovic 3.
Borås: Marin Mornar 16, Nimrod Hilliard IV 15, Jyles Smith 14, Brett Bisping 12, Andreas Person 11, Simon Gunnarsson 8, Jakob Sigurdarson 5, Fredrik Andersson 4.
Publik: 602.

Bloggens rapportering från ligapremiären mellan hemmalaget Norrköping Dolphins och Umeå BSKT.

Umeå startar med: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.
Dolphins: Tim Schüberg, Tyrell Green, Gerry Blakes, Micke Lindquist och Jocke Kjellbom.

Första perioden: André Nilsson gör säsongens första Umeå-poäng, ett hookskott över Jocke Kjellbom. 0-2 i Norrköping.
Nick Schlitzer från två snabba foul och ersätts av Nathan Dawit. Ställning 5-6 efter tre och en halv minut.
Jättebra start av BSKT. Mitt i första lyser 7-13 på tavlan och timeout av Adnan Chuk i Dolphins. Efter taktiksnacket växlar hemmalaget upp ett snäpp och går till 14-13. Sedan sänker Saleman sin andra trea i matchen till 14-16. In i spel för Umeå har greken Alex Varytimiadis kommit. I slutet av första får även Fredrik Björnsson och Albin Frank känna på golvet.
Period 1: Dolphins-BSKT 24-23.

Andra perioden: Dolphins pressar hårt och det blir målsnålt. På fyra minuter noteras 7-6 och totalt 31-29. Sedan kommer en fas där båda lagen sänker treor. Ställningen 36-35 med 3:36 kvar till paus. Bra och jämn match där Umeå står upp rejält. Världens mest rutinerade Jocke Kjellbom får som vanligt en del foul med sig, André Nilsson åker på sin tredje redan före halvtid. Umeå tar sig upp i ledning vid 40-42 med en dryg minut kvar av andra. BSKT går via Varytimiadis till 40-46. Sista skott blir en aning diskutabelt huruvida Micke Lindquist hinner skjuta sin trea innan skottklockan gått ut. Ett klart gränsfall, men det blir godkänt till 43-46.
Period 2: 19-23.
Ställningen i paus: Dolphins-BSKT 43-46.

Tredje perioden: Umeå vill inte släppa taget och är efter ett par minuter i ledning vid 48-53. Dolphins studsar snabbt tillbaka och vänder till 57-53. Ett visslande ryck med nio raka hemmapoäng. Given timeout av Jesper Gustavsson. Fyra minuter spelat av tredje.
Mitt i tredje: ställningen 60-60.
Norrköping skjuter hela 65 procent från golvet – men Umeå håller jämna steg i poängprotokollet. 67-67 med drygt två minuter kvar av tredje. I slutet av periopden leder hemmalaget med 68-67. Då gör BSKT ett ryck på 0-10 och skaffar sig 68-77 inför sista.
Period 3: 25-31.
Ställningen inför sista perioden: Dolphins-BSKT 68-77.

Fjärde perioden: Lite chockläge för hemmapubliken när Umeå fortsätter till 68-81. Adnan Chuck tvingas till snabb timeout. 13 poängs ledning för Umeå. Det är förstås långt ifrån över. Dolphins attackerar hårt, får foul och rader av straffkast. Rejäl energikick av Norrköping som når 78-81.
Oj vilken kamp. med 5:20 kvar är det 81-87. Umeå åker på många foulavblåsningar. Kan bero på trötthet och lite svårigheter att hänga med i svängarna nu. Dolphins passar bollen bra och får öppna skott. 85-87 och då är det 4:20 kvar.
2:31 kvar: 89-93. Sedan en trea till 92-93.
Så gott som all bärande spelare i Umeå står nu på fyra foul.
1:37 kvar: 95-93. Dolphins har tagit över. Timeout Umeå.
43 sek kvar: 95-95.
Umeå boll – men den kastas bort grovt. 36 sek kvar. Time out Norrköping när de nu fått bollen.
Två straffar för Kjellbom. 97-95.
Sedan lyckas Umeå inte få iväg skott inom stipulerade 24 sekunder och därmed är det kört. Fyra sekunder kvar. Blixtsnabb Umeå-foul för att skicka Dolphins till linjen. Men Micke Lindquist sänker iskallt båda kasten till 99-95. Fyra poäng upp och knappt tre sekunder kvar.
period 4: 31-18

Matchen slut: Norrköping-Umeå 99-95