Chocken: Spelare rånad

Här kommer bloggen med breaking news direkt från Sopron i Ungern.

Udominate Baskets motståndare UE Sopron skakas av en otäck händelse. Sent i går kväll blev en av lagets spelare, Zsofia Simon, rånad i sitt hem.

– Det är sådan skit, hon hade fått sin lön tidigare på dagen så någon måste ha vetat om det, säger Soprons coach Igor Polenek till Bloggen.

Simon med nummer sex på ryggen är shooting guard i UE Sopron som i kväll på hemmaplan ska säkra sitt avancemang till kvartsfinal i Eurocup, något som resultatmässigt ser bra ut efter 103-79 när lagen möttes i Umeå förra veckan.

Sorpons trupp lämnade förmiddagsträningen i MKB Arena med sammanbitna miner.

Allvarligt var det även när Udominate Baskets damer körde sin matchvärmning och sista genomgång inför den åttondelsfinal som börjar kl 18:00.

– Vi måste göra en del förändringar i försvarsspelet och sedan är det bara att hoppas att vi kan lyckas få till en bra start. Det bästa vore om vi kunde skaffa oss en ledning, säg med tio poäng i halvtid. Då kan de i alla fall få börja fundera, säger coach Micke Blomqvist.

Någon större publikmatch väntas det inte bli i kväll. För några år sedan hade Soprons damer ofta fullsatt hus när de spelade i Euroleague.  Men pendeln har svängt. Just nu är det ett uppsving för Soprons herrlag – som i går onsdag kväll som vanligt hade lapp på luckan med 2.000 åskådare när de spelade hemmamatch.

– Herrlaget har klivit upp och nu vill alla se deras matcher. Det är så trångt i hallen att folk knappt kan röra sig, de måste till och med låsa dörrarna så att inte fler kan tränga sig in, förklarar damlagets coach Igor Polenek.

Herrlaget Sopron KC, i toppen av ungerska ligan, förlorade på onsdagen överraskande med 74-85 hemma mot sjundeplacerade Alba.

Hur många kommer för att se damlagets match mot Udominate?

– Kanske 500 om vi har tur, säger Igor Polenek.

Staden Sopron i nordöstra Ungern (cirka sex mil från Wien i Österrike) har ungefär 60.000 invånare. I sommar är Sopron en av spelplatserna för damernas EM-slutspel (start 11 juni) och just Sveriges grupp avgörs i Sopron.

Udominate-spelare kan alltså i sommar återvända till Sopron. Sverige spelar i samma grupp som Litauen, Slovakien, Ungern och Spanien. Noterbart är att om Sverige går vidare till andra rundan i EM så kommer laget att flytta till Soprons grannstad Györ, just där Udominate tiidgare spelat under Eurocup.

Italien spelar också i EM-slutspelet, men har sina gruppmatcher i Orades, Rumänien. När det gäller Serbien spelar deras grupp i Szombathely, Ungern.

Senaste nytt om Udominates lag inför kvällen är att Dia Lukacovicova är redo från start. Det blir alltså samma lag som spelade i första mötet i Umeå.

Nyförvärvet Alessandra Tava såg lite vilsen ut i sin Umeå-debut. Nu har hon några fler träningar med laget.
– Det är en omställning, så det kan ta någon vecka till innan hon kommit in i vårt sätt att spela. Men hon är beredd att ta kampen och skitgörat i försvar, sedan är det inte tänkt att hon ska ta så många avslut – det har vi andra som gör. Tava kommer att bli en bra rollspelare, säger Micke Blomqvist.

Notera att:

… livestatistik från matchen går att följa på fibaeurope.com.

… Basketbloggen kommer att lägg ut matchrapporter (dock ej något livereferat, då jag samtidigt bland annat ska fotografera, vid ett test i samband med matchvärmingen var det dessutom svajigt internet i hallen – men hemmaklubben lovade att deras IT-ansvarige skulle kika på det innan kvällen, så förhoppningsvis ska det funka okej då).

… Udominates Pam Blomberg snittar 19,3 poäng och har ännu inte missat ett straffkast i Eurocup, 17 av 17 är hennes facit!

Bilden: Allvarliga miner vid Udominates sista genomgång före returmatchen i Eurocups åttondelsfinal. Foto: Peter Hegethorn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.