Galna Mars

För den som bara råkar leva i Sverige och tittar på TV eller läser tidningar så vet ni att vi har ett NBA-proffs från Sverige just nu. Jonas Jerebko i Detriot Pistons.

Kanske inte lika känt är att vi snart mycket troligt har ett till. Tidigare NBA proffset Jeff Taylor flyttade till Sverige 1984 och var i många år storstjärna i Sveriges högsta serie. Han bosatte sig i Norrköping, träffade sedan svenska Pia och lilla Jeffrey föddes. Nu 22 år senare spelar 198cm "lilla" Jeffrey i Vanderbuilt College i Tennesee.

Jeffrey spås av ansedda Draftexpress.com att gå som nr 24 i draften i Juni. Jeffrey har varit så högt upp som nummer 12 på den listan tidigare på säsongen.

Förra veckan gjorde Jeffrey ett fantastiskt slutspel i sin division SEC. Han snittade 20.67p och 8.6r över de tre matcherna laget spelade torsdag – lördag. Igår var det då dags för att kliva in i det stora NCAA-slutspelet som kallas March Madness.

Många basketkännare tjatar om att det är på College du ser den bästa basketen. Där liknar spelet mer europeisk basket osv….  Jag har sett en del Collegebasket genom åren men i år har det nästan inte blivit något alls. Jag har inte de rätta kanalerna och det streamas inte så mycket NCAA basket som det gör NBA. Därför var det en lycka som spreds i kroppen när jag förstod att sidan mmod.ncaa.com visar alla matcher i NCAA-slutspelet live gratis.

Jag bänkade mig igår 21.10 för att för första gången i år se en hel match med Jeffrey Taylor och hans Vanderbuilt. Se om hypen Taylor verkligen lever upp till det som skrivs. Det gjorde den inte. Jeff var 1 av 10 från golvet för 4p och 9r. Han hade också 2 av Vanderbuilts låga 7 t.os och var helt borta från spelet i slutet av matchen när allt skulle avgöras.

Ska vi gissa att NBA scouterna på plats i Denver, Colorado inte var allt för imponerade. Jeffrey spelade försvar på motståndarnas stora stjärna Kevin Anderson som i matchen gjorde 25 poäng varav de två sista matchvinnande skotten. Inte nog med att Jeffrey gjorde en dålig match. Vanderbuilt blev utslagna 69-66.

Frågan är: Hur mycket sänker detta Jeffrey chanser att nå NBA nu i sommar att han floppade när det var som viktigast?

Jag tror att han hamnar i NBA ändå redan nästa år. Han har en så fantastisk fysik och ett vansinnigt bra 1-1 försvarsspel som kommer att fungera bra i NBA. Vanderbuilt har sett det sista av Taylor.

Sen måste jag ge en brasklapp till Collegebasket. Jag som följer svensk och europeisk samt NBA-basket varje vecka kan inte förstå regelverket. 35-sekunders klocka gör spelet vansinnigt segt och 1+1 straffkast vid lagfoul. Hallå alltå tog inte FIBA bort det 1993 typ? Det blir en lowscoring gåbasket med reglerna som finns i College. Med den kvalliteten på försvararna och de försvarsregler som finns går det nästan inte att ta bollen till korgen. När trepoänglinjen ligger till och med närmare än i europa så blir det trepoängfester i många matcher.

Men som sagt. Vill ni följa NCAA-slutspelet går alla matcher live gratis på mmod.ncaa.com.

Och bara så att ni vet. jeffrey Taylor är inte alltid dålig. Han kan vara rätt så spektakulär också. Räknar vi bort allt Blake Griffin gjort i år är dett kanske säsongens häftigaste dunk.

 

* * *

Jag var och dömde en av seriens sista division 2 matcher igår, KFUM Umeå – Umeå Virtus. Jag kan rapprotera att ligadomare Derrik Åström var på plats i första halvlek samt att Virtus såg ganska slarviga ut såhär dagar innan avslutningen av Botnialigan i Luleå.

Virtus var visserligen bara sju spelare men gjorde nog season high i turnovers. Vann gjorde dom ändå naturligtvis och då med 98-53. Skulle tippa att Virtus i snitt var 10cm längre och 15 kilo tyngre än KFUM.

David Häggqvist visar dock upp en del bra saker och Torbjörn Haney har en speed som inte ens Virtus kan matcha. Vi ska komma ihåg att KFUM består av 93 och 94or. En helt okej match från det för dagen coachlösa KFUM Umeå.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. simon

    jag tror tyvärr jeffreys chanser är förbi. två HELT misslyckade tournaments i rad och ingen förstklassig spetskompetens som behövs för att bli draftad. då han dessutom börjar bli lite till åren och de flesta nba-lag hellre draftar ungt med rum för utveckling ser det inte så ljust ut. hoppas dock att jag har fel.

  2. stefan

    Kul att du livar upp basketbloggandet som varit dött ett bra tag på vk.se

    Sopig match alltså av Taylor, jag satt också och led framför den i går kväll. Till råga på allt hade jag (jävligt korkat) tippat Vanderbilt att gå hela vägen i mitt bracket som redan nu ser ut som en katastrof.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.