Bolånefesten

 Jag läste nu ikväll en bra artikel i DN om hushållen bolåneskulder.

 

Artikeln finns här: http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hushallens-lanefest-svar-att-stoppa

 

Kort sagt så verkar alla rörande överens om att hushållens ökande bolåneskulder är ett stort problem, men när det gäller att komma överens mellan politikerna om vad man ska göra åt det tycks det tvärkört. De åtgärder som redan gjorts de senaste åren har inte gett tillräckligt bra effekt och fått en del problematiska följder.

Försämrade ränteavdrag? Protester, man kan inte göra den typen av ändringar när hushåll redan tagit lån baserat på att avdragen finns.

Högre amorteringskrav (tvingande krav)? Protester, hushåll med tajt ekonomi kan tvingas ta andra dyra lån för att hålla uppe amorteringstakten om någon blir långtidssjukskrivning.

Och så vidare. Nu verkar det ju inte som att det finns något lätt svar på vad man lämpligen borde göra åt det här, men det är ändå oroande att det finns så svåra politiska meningsskiljaktligheter i denna fråga.

Jag sitter förstås inte inne med svaret på vad man ska göra heller, men man kan ju alltid ta bort möjligheten att skjuta upp reavinstskatten vid en bostadsförsäljning om man köper en ny bostad. Den regeln gör att de som redan finns på bostadsmarknaden och varit med i uppgången både har gott om vinst att återinvestera och även den del av vinsten som utgörs av skatt. Man får förenklat skjuta upp skatten tills den nya bostaden säljs. Det här driver upp priserna, visserligen bara en faktor i prisuppgången, men ändå. Uppdrivna priser gynnar mest bankerna. Vi som har bostäder som gått upp i pris kommer ju hursomhelst troligtvis att köpa nästa bostad i samma prisklass, dvs. den nya bostaden har också ökat i pris. Man måste i princip byta till hyresrätt, flytta nånstans dit priserna inte stigit så mycket, eller byta bostad till något mycket billigare för att få riktig nytta av prisuppgången. Ja, eller dö förstås, så att vinsten tillfaller arvtagarna.

I övrigt är tvingande amorteringskrav mitt favoritalternativ. Alternativt en hårdare bedömning av hur mycket ett visst hushåll ska få låna. Det är ju inte av gud givet att alla ska bo ståndsmässigt, lite pengar borde medföra boende i billigare bostad. Bankerna kanske kan bli svåra att få med på det sistnämnda tåget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.