Mordfritt i måndags

Ibland snubblar man ju över nåt intressant i Aftonbladet. Idag kunde man läsa att det var den första mordfria dagen i New York de senaste decennierna i måndags. Hemifrån Sverige får man ju lätt intrycket av att New York är våldsamt. Säkert så, och det är bara att gratulera till den mordfria dagen, fler såna tack, men hur ser statistiken ut egentligen?

Jag sökte vidare och hittade rapporten Global study on homicide 2011. New York låg då på 5,6 mord per 100000 invånare. Inga siffror fanns för Stockholm, men i Sverige begås ungefär 100 mord per år. Nu är vi ungefär 9,4 miljoner i Sverige så grovt räknat är det fem ggr. så många mord per invånare i New York. Jag hade trott att det skulle vara mer.

Vilken stad är då värst i detta fall? Jo, Caracas i Venezuela. 122 mord per 100000 invånare. 21 gånger farligare är New York alltså.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15855019.ab

http://www.dn.se/nyheter/varlden/dag-utan-mord-i-new-york

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Mikael

    Antalet mord har sjunkit rejält i New York på 20 år. 1990 hade man de högsta antalet mord med 2245. Någon gång i början av 2000-talet firade man att man kommit under 1000 mord på ett år. Nu är man alltså nere på 366 mord hittills i år. Bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.