Kondomer, p-piller och ”kladdet”

På bloggen mellanmjölksliv finns ett osande inlägg för kondomer och mot p-piller. Väl värt en läsning, här är det: http://mellanmjolksliv.blogg.se/2013/january/tjejer-satt-p-for-p-piller.html. Hon diskuterar såväl hormoner och biverkningar som "kladdet". På slutet nämns Pro-Vas, ett preventivmedel för män. Jag inser hur löjligt dåligt påläst jag är på ämnet och beslutar mig för att läsa på. Finns p-piller för män? Vad är Pro-Vas? Och så vidare.

Ni som läst om mina blodgivningserfarenheter vet att jag är blödig, så plöja texter och youtubefilmer om sterilisering mm var en ren plåga. Jag har suttit och skruvat mig på stolen hela tiden, men om jag nu plågat mig igenom det här kan jag ju lika gärna delge er mina erfarenheter.

P-piller för män finns inte. Standardsvaret på när det kommer tycks vara "om 5 år", vilket man sagt i 20 år eller så. Forskning och försök (både på djur och människor) pågår. Någon variant med implantat under huden som utsöndrar "nåt" kompletterat med testosteronsprutor tycks ha kommit en bit på väg. Låter ju inte så smidigt direkt…

Sterilisering finns ju förstås. Det finns sterilisering med skalpell, utan skalpell och nån variant utan nål. Tydligen viktigt för män som ska sterilisera sig om det används en nål eller skalpell. Känns rätt oväsentligt i sammanhanget kan jag tycka. Jag kollade på en 9 minuters youtubevideo där de gör en sterilisering (oklar över reglerna för stötande innehåll så det blir ingen länk). Inte blev jag sugen direkt, mest bara svimfärdig. Såvitt jag förstod det kan man reversera en sterilisering, sätta ihop tåtarna så att säga, men det kanske inte är något standardingrepp. Det var nytt för mig, eller så missförstod jag det där.

Pro-Vas visade sig vara en form av sterilisering. Istället för att knipsa sädesledarna, sätter man en klämma på dem. Det går dock inte att ta bort dem och så funkar allt som förr, sädesledarna måste knipsas och sättas ihop i det fallet. Videon jag kollade på använde ordet "likely" när det gällde om det var lättare att sätta ihop dem än efter en vanlig sterilisering. Det verkade faktiskt mest vara psykologiska faktorer som talade för Pro-Vas.

Vad gäller "kladdet" så påverkas det inte av sterilisering.

Så var landar vi då på avsnittet preventivmedel för män? Kondomer är grejen om man inte har bestämt sig för att det inte blir några fler barn, då finns ett gäng varianter på sterilisering, eller sterilisering light.

 

Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Anna Holgersson

  …eller så väntar man på klimakteriet?… när man torkat ihop som ett russin… Sterilisering av män är ju mindre invasivt än att kvinnan gör det! Hormoner… ja vill man vara en honjävul som skriker och är explossiv som en låda TNT är ju det ett alternativ. Intressant att veta om det blir samma ”festliga” biverkningar för män! Män blir kanske mer mjuka och gråtmilda?! Sedan skall man ju ÄVEN komma ihåg att TROTS sterilisering hos man/kvinna så kvarstår ju ÄNDÅ alla STD vare sig vi gillar det eller inte! //a

 2. Betraktaren X

  Svar till Anna Holgersson (2013-01-24 19:11)
  ”honjävul som skriker och är explossiv som en låda TNT ” Hahaha! Ja, det är ju inte bra för dem som påverkas så.
  Mot STD finns ju som tur är kondomer. Katolska kyrkan verkar en aning skeptiska mot dessa, mycket märkligt. Annars är väl det säkraste preventivmedlet ett glas vatten. Inte före eller efter utan istället för 🙂

 3. Anna

  Väldigt intressant!! Sedan finns det ju andra preventivmedel att tillgå som inte är kondomer, hormoner och ingrepp .. Och som inte involverar ett glas vatten eller en kall dusch 🙂

 4. Anna

  Ja precis det finns pessar, kopparspiral, kondom, femidom, säkra perioder, billingsmetoden, avbrutet samlag, amningsmetoden(?) och p-dator …
  Och det kan vara så att jag var googlade preventivmedel utan hormoner 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.