Man cold, ingen myt

I höstas gjorde Apoteket Hjärtat en undersökning om hur män respektive kvinnor upplever olika förkylningssymptom. Deras undersökning vände helt sonika på den gängse uppfattningen att män drabbas värre än kvinnor av förkylning (http://www.apotekhjartat.se/pressrum/pressreleaser/myten-ar-osann-det-ar-kvinnor-som-lider-mest-av-forkylning/). Nu vill ju vän av ordning ha en och annan åsikt om det där också. Alla som varit i närheten av både svårt förkylda män och kvinnor vet ju innerst inne hur det ligger till, oavsett Apoteket Hjärtats undersökning. En man cold är inget man leker med!

I Urban dictionary kan man bland annat läsa: "The name ’man cold’ disguises the true terrible, debilitating disease that is the man cold. Nearly all men will die from man colds unless they are administered immediately with large amounts of mindless TV such as daytime TV, or childrens’ cartoons. It is essential that they not move from bed or a comfy sofa to allow for rehabilitation, and must have tissues and man cold medicine (such as chocolate biscuits, McDonalds, or a nice cup of tea) brought to them constantly by a nearby female.

’Either i have meningitus, end stage brain cancer, or a man cold’ "

Nu kanske ni tycker att Urban dictionary inte är en källa att lita på i jämförelse med Apoteket Hjärtat, och det har ni kanske rätt i, MEN vad sägs om Lancet som publicerade en undersökning från Karolinska institutet.

I DN (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/darfor-mar-man-samre-an-kvinnor) sammanfattas resultatet och man kan bland annat läsa

"Hos män börjar produktionen av testosteron försvinna redan vid 37,7 graders feber, vilket därmed drastiskt sänker männens välbefinnande. Hos kvinnorna sker samma sak, men först när de uppnått temperaturer över 39,6 grader. Upptäckten tros vara en av de viktigaste förklaringarna till att kvinnor ändå kan arbeta trots influensa medan män är oförmögna."

Läs gärna hela den länkade artikeln.

Kolla även på en rent dokumentärt filmad Man cold:

 

Och ja, det är lite synd om mig idag 🙂

 

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Betraktaren X

  Jag kanske skulle poängtera att jag i sig inte betvivlar att Hjärtat gjort en bra undersökning, och att männen resp. kvinnorna verkligen har svarat som Hjärtat säger. Män försöker ju vara macho när de inte är sjuka 🙂

 2. anna

  Har en spontan fundering 37,7 är väl gränsen för feber … Betyder det att redan innan ni ens har feber har ni redan passerat gränsen för att kunna jobba ?? .. Typ
  Men det är riktigt synd om dig idag!!

 3. Johan

  Ingen som reagerade på att DN,s artikel är skriven den 1,a april? Och att substansen kallas ”P-J-osk”… Pjosk…

 4. Betraktaren X

  Svar till Johan (2013-02-05 21:03)
  Hahaha! Och jag som trodde att jag googlat mig till förklaringen till att jag mått så risigt de senaste dagarna. Well, där ser man. Tidningarna borde märka sina aprilskämtartiklar några dagar efter så att inte lättlurade som jag plockar fram artiklarna åt år senare och tror på dem.

 5. Pingback: Jag är sjuk… faktiskt… #Blogg100 | Fredriks blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.