Ortens potatis?

Min fablesse för att tänka på potatis har visat sig i inlägget Kokt potatis, en generationsfråga. Nu är det dags igen.

Denna gång har jag observerat begreppet "Ortens potatis". När jag handlar på ICA Maxi möts jag av en skylt vid potatissjälvplocken där det står just det. Men vad betyder det? Tar man en färdigpackad påse kan man kolla från VILKEN ort potatisen kommer, men inte i självplocken. Ortens? Är det ens en ort i närheten, eller någon ort i Skåne?

Det är väl troligen så att det är ett gamalt uttryckssätt för en odling som ligger i närheten. Ett uttryck som bara tycks ha överlevt tidens tand när det gäller just potatis.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. inlandsbo

    Det finns bestämmelser från EU hur man får kalla något för ortens. Det får inte vara förlångt från odlingsstället men potatishandlarna verkar tycka att det räcker med att det är odlat inom landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.