Introvert?

 

 

 

 

Boken Introvert: Den tysta revolutionen, av Linus Jonkman,  är rätt rolig. Den jämför fenomenet med laktosintolerans, få led av det förut men när man börjar känna efter lite så visst, nog är man lite introvert trots allt.

Personligen så har jag läst mycket Jung (mer om detta sedan) och han myntade begreppet introvert redan 1921, vi lägger en liten annan betydelse i ordet i det här sammanhanget. Jonkman skriver att :

”När en extrovert person får energi av att träffa människor och vara social får en introvert person energi av det motsatta”

Det handlar alltså om att man är lite olika som person, lite myter och sanningar kring introverta personligheter. Anders Nyman har skrivit en bok som handlar om hur en introvert personlighet kan påverka kärleksrelationen.

cof

 

Intressanta böcker. Det jag saknar är kanske en bok som står upp för introverta ungdomar. Särskilt i skärmtider så behövs en bredare diskussion om ungdomars mående, att inte har respekt för ensamtid i dagens samhälle kan tyvärr få ganska stora konsekvenser.

Själv gillar jag som tidigare nämnt Jung, och litteratur. Jag fascineras av att tänka i symboler och jag tror att vi behöver litteraturen för att spegla oss själva och kunna reflektera kring omvärlden. Litteraturen har en ganska stor del introverta personligheter. Matilda i “Matilda” av  Roald Dahl, x antal karaktärer hos Jane Austen och Bilbo i sagan om ringen osv osv men den största introverte symbolen är kanske allas vår stålman, eller Superman som han nu heter.

Det finns en stark symbolisk önskan av att fly undan, att vara någon annan

 

John_bryne

 

Karaktären har ofta genom historien fått en lite djupare introvert tolkning än vad många tror

 

superman298

 

Fast det jag gillar mest med serier är att symbolspråket är så pang på. Han bor bokstavligt talat i ensamhets fästning på Nordpolen. Där han vill vara själv.

 

superman-fortress-of-solitude-1940x900_35938

Det här är förresten min favoritbild. Från denna serie:

https://www.minabibliotek.se/work/superman?id=58980075-048e-2532-e57c-2fca0655d641&queryId=d3009dee-1c8a-44bf-9f25-0430858ce202&resultIndex=4

Även om man är gjord av Stål kan man behöva själv att få reda upp sina känslor och få gråta, även om Krypto finns med som stöd.

Sad-Superman

 

 

Jag tror att jag hade en tanke när jag började skriva blogginlägget men tillslut hamnade det bara om Stålmannen. Jo, såhär var det:

Respektera barnens egentid, även om dom hänger framför serietidningen eller kanske plattan? Kulur och litteratur tilltalar oss alla på olika sätt, vem vet vilka energidepåer som fylls i ensamhetens fästning.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.