Doc Savage och Pulp Fiction

Som litteraturarbetare kan man ibland unna sig att djupdyka in i litteraturhistoriens snårskog. Idag tänkte jag kort nämna en litteraturhistorisk ikon som aldrig lyckades hitta in i finrummet.

doc_savage

 

1939 kom den första boken med Doc savage ut. Den var skriven av Lester Dent som, under många pseudonymer, kom att skriva över 240 noveller och romaner. Pausa ett ögonblick och begrunda den siffran.

Lester Dent var en man som kom att påverka Pulp Fiction (i Sverige ibland känt som kiosklitteratur) väldigt mycket . Pulp Fiction har fått sitt namn efter den billiga trämassan man använde till att trycka böckerna. När man nämner Pulp fiction så tänker många givetvis på filmen, som egentligen var en hyllning till just den typen av litteratur. Billiga, lite enklare berättelser tryckta på billigt papper. Själv så älskar jag omslagen i fyrfärg:

aghata_pulp

 

Här i Sverige känner många kanske till Remo – mannen som är en dödsmaskin. Man kan härleda allas vår 007 och egentligen hela deckargenren ur Pulp Fiction. Du har säkert sett Perry Mason på tv, eller om era barn läser denna:

giftmonstret

 

så är ni familjära med konceptet.

Pulp Fiction är litteratur där man skulle fånga läsaren med spänning och där kreativitet och fantasi stod i fokus, ofta med oövervinneliga hjältar och Doc Savage var en av de första och oövervinnerligaste. Jag tror att någon räknade ut att han räddat världen 160 gånger.

Min egen fascination hamnar kanske främst  rör sig kring Science Fiction och också hjältebegreppet. Och givetvis har Doc Savage till viss del påverkat allt från Fantomen till Indiana Jones. Ja nästan varenda stilig och äventyrlig hjältegestalt tror jag har en del av Doc Savage i sig.

Dock Savage var han en hejdundrande man. Vetenskapsman och äventyrare, kan utföra hjärnkirurgi och en mästare på kampsporter och en obefläckad 40-tals moral.

Betänk följande:

Trots att Doc Savage I sig själv är ett dödligt vapen så vill han givetvis inte döda banditerna. I stället har han ett ”Crime Collage” där han med avancerad hjärnkirurgi opererar bovarna och raderar deras minnen. Sedan får dom lära sig moraliska världen så att dom ska kunna  återintroduceras i samhället.

Givetvis finns där också några färgstarka skurkar och Sidekicks. Major “Long Tom” Roberts är en figur vars enda existensberättigande i böckerna verkar vara att få Doc Savage att framstå som mycket smartare än han själv. Lite som Hastings, Watsson eller Robin.

Pulp Fiction är en genre som till viss del håller på att omvärderas. Författare som Lovecraft, Ray Bradbury och Philip K Dick ges ut i nyversioner och hamnar på biblioteken via kulturrådet (dock inte Lester Dent ännu)

Och visst har den litteraturen som en gång ratades av biblioteken en självklar plats på våra hyllor. På biblioteket kan man hitta allt från handböcker hur man skriver Pulp Fiction och den högsta formen av beröm, parodier (som tillexempel Rocky Manlyfist). Även om genren inte är direkt rumsren så ser man tillbaka på de positiva, som den otroliga kreativiteten och sättet att bygga upp historien, med ett nostalgiskt skimmer. Nya moderna serieskapelser som Tom Strong är ett bra exempel på nya berättelser av det här slaget som moderniserats.

rocky_manlifist

 

Här är lite tips för fortsatt läsning:

Doc Savage: Phantom Lagoon

Konsten att skriva Pulp Fiction av Linda Viberg

Tarzan, apornas son av Edgar Rice  Burroughs

Psycho av Robert Bloch (observera att nyversionerna tyvärr har fruktansvärt tråkiga omslag jämfört med originalet)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.