Ett jätteintressant inlägg som nog alla vill läsa?

Idag ska vi prata om biblioteksstatistik – ett ämne som kan få även de med kroniska sömnproblem att nicka till.

Men jag skulle ändå vilja dela med mig lite av vår redovisning (som ska vara klar i slutet av månaden).

Det första som kan vara intressant är att vi faktiskt inte riktigt får göra som vi vill utan att vi faktiskt har styrdokument och bibliotekslag att förhålla oss till. Ibland försöker jag att göra precis som jag vill och införliva detta styrdokumenten men det brukar gå lite sådär:

Skämt å sido. Är man besviken på vilket riktning biblioteken tar så är det bra att veta att vi följer våra styrdokument och prioriterade målgrupper. Och om man är missnöjd i Nordmaling så kan man kanske trösta sig med att det vore ännu värre om jag faktiskt fick bestämma helt själv.

Statistiken kan vara lite klurig ibland, det kan biblioteksuppdraget också. Det är ingen skillnad på stora och små bibliotek och ibland så blir jag lite less fylla i alla aktivitetsrapporter:

Vi är ett integrerat folk och skolbibliotek vilket många hävdar är den otacksammaste formen av bibliotek. Om inte folket är arga så är skolan rasandet. Personligen så tycker jag att det är det roligaste biblioteksformen att jobba i, även om det ibland betyder att det är svårt att fördela resurserna.

I Nordmaling så är det få som är rasande, tvärt om så finns det en härlig känsla av att dra varandra just nu. Särskilt skolan är ett toppenstöd (och It avdelningen är ju alltid bäst)

Även om inte all statistik är inhämtad så verkar vi har höjt lånen på de fysiska böckerna i biblioteket. Det är ingen gigantisk höjning men jag tycker egentligen att det är en fantastisk prestation med tanke på att man bryter en nedåtgående trend.

Jag måste dubbelkolla siffrorna men vi verkar ha gått från 34 818 totala lån/omlån till 39 834. En stor höjning för en liten kommun.

Utlån på talböcker och film har halverats, vilket också påverkar den övergripande statistiken till det sämre, men det har att göra med Storytell och Netflix och är kanske inga konstigheter.

Det görs också många fler omlån via minabibliotek.se vilket kanske inte heller är så konstigt. Det är lätt att snabbt låna göra sina omlån via mobilen.

Vi redovisar 229 aktiviteter. Till aktiviteter räknas till exempel biblioteksvisningar, bokprat men även utställningar och bokcirklar.

Språkcafé och läxhjälp räknas också in.

Vi har lite högre siffror på grund av projektet bokstart som står för mer än 50 aktiviteter.

Det är svårt att inte bli lite stolt över den siffran. Vilket fantastiskt år?

När man fyller i statistiken så lyser siffrorna rött ifall det ser helt tokigt ut, detta för att undvika felaktig inmatning. I vår statistik lyser det rött när vi för in våra bokprat helt enkelt då det verkar vara på tok för många. Hela 32 stycken framträdanden i år.

Wow säger jag bara. Skolbibliotekarien är värd min (jag väger lite mer) vikt i guld.

Jag är jättestolt och glad över vårt bibliotek och personalen som har jobbat stenhårt på vårt bibliotek under 2019.

Finns det saker vi kan bli bättre på? Ja absolut. Vissa ambitioner når vi helt enkelt inte upp till beroende på budget, arbetstid och liknande. Dock inte i vilja och kunskap.

Just nu testar vi både snabblånshylla och att sprida lite information på lättsammare sätt:

https://www.minabibliotek.se/sv/news/snabbl%C3%A5n

Vi siktar mot stjärnorna. Vi vill vara det bästa biblioteket som vi kan bli.

Vi har under året känt ett stort stöd från låntagare, föräldrar och barn och ungdomar och vi är beroende av det stödet. Följ oss gärna på Facebook och instagram.

Facebook.com/nordmalingsbibliotek

Instagram.com/nordmalingsbibliotek

Tack så hemskt mycket för biblioteksåret 2019 både låntagare och personal.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.