Bättre stöd till lokala författare

Vårt biblioteket anordnade en, i mitt tyckte, väldigt lyckad livesändning med författaren Kent Lundholm . Jag hade av olika anledningar svårt att vara med och fick faktiskt en lite tankeställare kring hur viktigt det kan vara att ha livesändning som ett komplement. Nu kunde jag ta del av författarsamtalet även om det inte blev riktigt som jag tänkt mig.

 

 

Under samtalet dök en viktig fråga upp: Hur stöder vi våra lokala författare?

I bibliotekslagen kan man läsa:

Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning

Formuleringen är av det luddigare slaget men nog kanske vi bör fråga oss om man inte bör ta sig en tankeställare och om vi ändå inte borde göra mer?

Vi gör såklart mycket bra. Titta här bara:

https://www.minabibliotek.se/f%C3%B6rfattarbes%C3%B6k?culture=sv

Man man kan inte bara klappa sig själv på axeln. Vi måste ställa några tuffa frågor om vår verksamhet.

Här är några frågor jag ställer till mig själv:

När biblioteken är i fara så reagerar författarförbundet men hur reagerar biblioteken när författaryrket är i fara?

Var är våra kampanjer kring att läsa närodlat?

Varför har vi inte böcker till försäljning på biblioteket?

Och den viktigaste frågan. Om nu författarna kärleksförklarar oss så fort vi är i fara , har vi då frågat om författarna tycker att kärleken är besvarad?

En av litteraturens funktioner är att spegla och sätta perspektiv på omvärlden, men var hamnar vi om vi skuffar undan vårt eget perspektiv? Här är ett bra exempel på en bok som jag många låntagare som vi kanske inte ser i så många andra sammanhang älskar:

 

Jag tror att det kan ha att göra med att man inte känner till att det perspektivet finns på biblioteket (eller i litteraturen).

 

Mer reklam för lokal författare här:

Mina böcker

 

 

En kommentar

  1. Kent Lundholm

    Kloka ord från dig. Det sägs ju att ett författarskap är världens mest ensamma yrke och i dessa tider så stämmer det. Det där med att biblioteken borde puffa mer för att folk ska läsa mer ”närodlat” låter klokt och varför inte hjälpa till med att sälja böcker. Det vore ju helt suveränt! Att coronan knäcker många tunga näringar är väl känt, men det hörs inte ett knyst om att det finns författarskap som i dessa tider är på väg att tystna. Symbiosen författare och biblioteken är viktig. I varje fall för oss författare som harvar runt med våra små enskilda firmor och är ytterst tacksamma för att biblioteken finns och måste få finnas kvar. 90 procent av mina bokningar kommer från biblioteken som till viss del finansieras av studieförbunden (i mitt fall av ABF). Det märks att det är kärva tider. Jag vågar inte ens ta ut fullt rekommenderat arvode, för då skulle bokningarna sina. Det skulle kanske bli EN bokning för 12 000, medan jag får fem-sex bokningar för halva priset (varav hälften går i skatt och sociala avgifter). Ja det finns mycket att diskutera kring dessa viktiga frågor. mvh Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.