Trasfröken

Denna kända Stockholmsprofil (som levde i slutet av 1800-talet) sades ha blivit övergiven av sin man och förlorat vettet, gick runt i samma gamla bröllopsklänning året runt.
När hon dog skickade fattighuset hennes kropp till Karolinska institutet för rassudier, man ville se om galenskapen kunde utläsas i kraniet.

En samtida författare med signaturen Håkan såg hur en frälsningssoldat närma sig henne och frågade  “Känner hon Jesus?” och fick svaret: “Jag struntar i alla karlar!

Han skrev efter detta möte, en bok som man kan läsa här:
https://stockholmskallan.stockholm.se/post/10127

Även om Wikipedia verkar vara säker på sin sak så finns olika uppgifter om hennes bakgrundshistoria och liv. Men att dåtiden ställer frågor om nutiden är det ingen tvekan om. Det finns ett stort värde i att lyfta fram både människor och berättelser från förr. Och inte bara kungar och krig.

Men varför drar jag upp det här? Ska jag vara ärlig så sitter jag i en bilkö för att byta däck (det är min lediga dag idag)

och jag funderat på att leta upp några Västerbottniska levadsöden för en eventuell kommande berättarkväll och så hamnade jag här.

Dom här inläggen är inte mer genomtänkta än så.

Jag noterar dock följande:
Mobilen är verkligen ett bra arbetsredskap.
Det är lite svårare att hitta digitala källor om människor i Västerbotten.

Vi (bibliotikarier) och vi (människor) har ett viktigt uppdrag i att inte låta dessa människor försvinna i historisk glömska. Digitaliseringen är ett fantastiskt verktyg när det gäller att göra människors levnadsöden tillgängliga.

Så tillgängliga att man bara kan hitta dit medan man väntar på att få sina vinterdäck.

Ps…

Just nu har vi en författare som verkligen har tagit sig an den här uppgiften med att lyfta fram lokala levnadsöden från förr. Jag pratar förstås om Kent Lundholm och hans bok Älskade Ester.

Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva och är också ett levnadsöde som jag tror både berör och engagerar.

Kent kommer till oss i Nordmaling i november

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.