Vidrig skräck för riktiga skräckfantaster (med Quizz)

Vi har många som läser skräck, gärna på engelska på vårt bibliotek. Jag har fått lite tips av våra låntagare och spanat lite efter värsta sortens skräck att köpa in lagom till Haloween.
Tänk på att mycket på den här listan kan vara lite osmakligt och är kanske för de mest hårdhudade skräckfantasterna. Det litteratur som är riktade mot vuxna och den inbitna (vampyrbitna?) skräckfantasten.

Först på listan är Musse Pigg. Det är seriealbumet En Mystisk melodi av den prisbelönte schweiziske tecknaren Bernard Cosey. Det har ingenting med skräck att göra men jag står ju serieinköpen på biblioteken också och det här är kanske ger ett förlåtande skimmer över de vidrigheter som kommer längre ned på listan? I och för sig var boken Mickeys Crazies adventure censurerad då den kom 1965 så av den anledningen kanske den passar här? Jag slog till på den också.

En väldigt omdebatterade bok är Things have gotten worse since we last spoke av Eric LaRocca. Det är en bok som florerat mycket på sociala medier. Många verkar gilla det läckra omslaget. Två kvinnor möts i ett chattrum, saker och ting urartar i den här boken som beskrivs som en av de mörkaste och mest äckligaste skräckböcker som kommit ut i år. Boken ställer bland annat frågan: Vad har du gjort för att förtjäna dina ögon idag?

Själv väntar jag på att en av mina favoritrecensent ska ge den ett omdöme @jennys.bibliotek på instagram.

Nått som man inte skulle tro är inköpt av samma snubbe som har ansvar för Musse Pigg är boken Tender is the Flesh. Det är en dystopisk roman av den argentinska författarinnan Agustina Bazterrica. Boken skildrar ett samhälle där ett virus har förorenat allt djurkött. På grund av bristen på djurkött blir kannibalism laglig… ja ni kan nog lista ut resten själva.

Något som många frågat efter ,men som jag har glömt att köpa in,  är boken The Ballad of Black Tom. Det verkar vara en väldigt intressant bok och är nästan ett svar på tal, eller fanfiction, till H.P Lovecrafts novell ”The horror at Red Hook”. Det är en av Lovecrafts mer xenofobiska berättelse. I The ballad of Black Tom vänder författaren på perspektiven, lite som i succeserien (och boken) Lovecraft Country.

Jag tror att de flesta som är intresserad av skräck och Lovecraft är intresserade i moderniseringen av Lovecraft och skräck överhuvudtaget.  Själv fick jag en liknande upplevelse i den gotiska romanen Skräcken på Wakenhyrst av Michelle Paver. Det är en gotisk roman fast lite moderniserad och skriven med ett intressant, för genren, kvinnoperspektiv. Jag var lite intresserad av att se om ”hemsökta hus” litteraturen fått någon förnyelse och blev tipsad om The Haunting of Ashburn House. Den boken är skriven av Darcy Coates som bor i Australien med sina katter (och familj och grejer kanske, jag slutade läsa vid katter). Jag har stora förhoppningar på den här boken. Kattägare kan vara läskiga personer.

Jag pratade med en låntagare som gillade den japanska skräckfilmen The Ring och av någon outgrundlig anledning The Terror säsong 2. Även om det senare visar på lite sämre smak så kan jag inte annat än fundera på vad vi har för japansk skräck i bokform. Jag kollade runt lite och boken Nothing But Blackened Teeth verkar vara något att bita i (ha ha ). Baserat på japanska myter.

En bok som det talats mycket om är boken The Final Girl Support Group och jag tror till och med att den blev klart att den kommer som film/serie innan boken ens var släppt. Mycket av hypen har skräcksidan bloody disqusting stått för. Boken handlar om en supportgrupp för sista överlevare, man kan anta att det hela inte stannar därvid.

Något annat ganska uråldrigt och som kan behöva lite förnyelse är förutom undertecknad är vampyrberättelser. I Boken A Dowry of Blood är det bonden, Constanta, som blir förvandlad och återuppväckt som brud till självaste Dracula i den här intressanta nyversionen av Draculas brud.

Och på tal om vampyrer:

Har du någonsin hållit I en klassisk bok från 1897 och tänkt vad fan är det här egentligen. Vampyrens blod är en sådan. I den gotiska romanen ”The Blood of the Vampire”  av Florence Marryat följer läsaren en jamaicansk kvinna vars mor var slav och fadern engelsman. Det är mycket troligt att 1897 års syn på människor inte ger boken någon fördel men ett intressant diskussionsämne bland oss vampyrintresserade blir det om inte annat (mejla gärna funderingar och synpunkter om du inte är en besökare på Nordmalings bibliotek)

Annars verkar våra skräckserier vara populära. A Girl Walks Home Alone at Night, A basket full of Heads och Gideon falls är skräckserier för dig som vill ha chansen att läsa ut sina skräckupplevelser innan mörkret försvinner.

Jag önskar er en vidrig läsning Tommy

Här kan du testa dina skräckkunskaper:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSed79zUJRir32dftudR9W4NCJeYiuy6EieixLQwbbrdorG1Pw/viewform

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.