Cadillac, idag en livsstil.

InternetkopiaCadillac CTS 2008.

Det är inte många som har en sådan spännande historia som just Cadillac. Kanske det är en av anledningarna varför den är så speciell för de flesta. Cadillac har ju hela tiden varit bland de främsta inom utvecklingen, uppfinningsrikedomen, väldigt betydande för bilindustrins utveckling.

Cadillac kom exempelvis med den första helautomatiska växel lådan, det första slutna motorkylsystemet, även den första automatiska klimatanläggningen och mycket mera. Cadillac säger sig bygga sina bilar utifrån tre hörnstenar. Design – Prestanda – Komfort.

Historien är lång och brokig. Redan 1902 kom den första Cadillacen, en T-Fordsliknande bil med en encylindrig motor på tio hästkrafter.

1909 köpte GM företaget för att styra in märket i lyxbilssegmentet. Priset GM fick betala var 5,6 miljoner Dollar. 1932 hade Cadillac tappat så många köpare att märket var ytterst nära nedläggning. Men nya grepp och lite annan marknadsföring räddade företaget och två år senare var märket åter på banan.

Redan 1915 kunde Cadillac erbjuda sina kunder 9 olika modeller av den årgången. Fantastiskt anser jag. Året innan hade Cadillac också som etta börjat serietillverka V8 motorer.

Många känner inte till att Cadillac tillverkade och levererade även tanks under 40-talet.

I slutet av 1940-talet dök den extrema design de flesta förknippar med Cadillac upp, fenor på bakskärmarna. Bilarna blev samtidigt längre, bredare, lägre – och fick allt starkare motorer. Cadillac blev en symbol för den amerikanska drömmen. Elvis Presley hade några, liksom Chuck Berry. Och svenska Hep Stars gjorde stor succé med låten med samma namn.

1959 Den absolut vackraste och vräkigaste bilen som tillverkats enligt många. Visst den är pampig, har allt en bil ska ha men jag personligen har hellre fastnat för Cadillacs från 1957. Ngt enklare, lite mindre vingar mm, men tur är ju att smaken är som baken.

Men modet växlar som bekant så fenorna försvann, bilarna blev mindre, hästkrafterna färre och drivningen flyttades fram. Den extrema designen är dock kvar, ingen ska behöva undra om det är en Cadillac.

För mig personligen gäller nog det gamla talesättet, "det var bättre förr", men vem vet, smaken förändras ju med tiden så en vacker dag åker man kanske nya Cadillac CTS..JÖSSES!!

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.