Raggare och droger?

Varför engagerar raggare sig i narkotika arbetet? Det motorburna folket har ju egentligen inte narkotikaproblem. Så löd frågan jag fick en gång.

Jag själv var intresserad av jänkare och raggarlivet redan som grabb. Men när vi killar i tonåren försökte närma oss dåtidens raggare blev vi bortviftade. Dom körde med träskor, öl och en käftsmäll. Sen var det bara att sticka. Så vi unga bilintresserade gick vår egen väg istället.

Jag växte upp på 60-talet i en stadsdel som var ökänd i Umeå för många knarkarkvartar. En förklaring till att det bara är ett fåtal kvar av mina barndomskompisar. Jag lyckades hålla mig ifrån all skit bra länge men sen hamnade även jag i träsket under några tonårs år.
Det vart även en inkörning i Kriminaliteten.

Man fick se många kompisar få psykoser och många av dom gick sedermera över till tyngre droger. Men efter två år med hasch hade jag tur och lyckades lägga av med haschet och istället satsa på familjelivet. Har idag sex underbara barn och arbetar inom Kriminalvården.

För några år sedan bildade jag med min familj motorklubben Big Family Cruisers Umeå som sedan blev ACCS lokalklubb i Umeå. Gemensamt i klubben är intresset för amerikanska bilar, men mottot är att verkligen värna om varandra.

Vi har fått säga nej till många ansökningar. Risken är att det kommer in många med inte alltför fin levnadsstil, menar då droger, kriminalitet mm. Vi vill att de som är med värnar om familjen och sätter barnen och motorintresset i centrum.

Idag så består medlemmarna av 15 fullvärdiga motorintresserade vuxna.
Sen har vi massa barn registrerade också och ett 20-tal stödmedlemmar som framledes kanske söker om fullvärdigt medlemskap. Vi är som sagt försiktiga vilka som går med och vill gärna lära känna medlemmarna först.

Vårat narkotika arbete kom på tal då en av medlemmarna som är gammal RNS-medlem kom på idén att vi som raggare kan gå ett steg vidare i kampen mot droger och hjälpa RNS med deras arbete. Han är lika orolig tonårsförälder som de flesta andra i klubben. Han tyckte det kunde vara bra om vi som föredettingar visade att raggarna, som många yngre ser som förebilder tar avstånd från Narkotikan. Viktigt för oss också har varit att vi vill få ungarna i omgivningen som kanske provar någon skit att inse att det inte håller.

Det fanns ingen tveksamhet att sluta upp bakom förslaget och att agera. Klubben kontaktade RNS och dom har gladeligen delat med sig av sina kunskaper till oss. Vi är också tonårsföräldrar och vill lära oss se tecknen och upptäcka drogproblematiken i tid om den dyker upp.

RNS står för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle och arbetar helt opolitiskt med att hålla vårt samhälle fritt från narkotika. Dom har en hemsida om du/ni vill veta mer om deras arbete eller kanske rent av som klubb eller enskild person stödja deras verksamhet. www.rns.se

Alla i klubben har ju inte hållit på med droger själva. Men de flesta av oss har sett det i vår omgivning. Tyvärr kommer det nya kemiska preparat hela tiden, varför det inte är fel att vi försöker hålla oss uppdaterade.

De flesta i vårklubb bär det nya ’raggarmodet’ jeans och broderade skinnvästar med många märken. Den nya knappen ’Stoppa knarket’ konkurrerar nu självklart med pins och andra brodyrer.

Vi har fått stort genomslag för knappen med ’stoppa knarket’ så målet är att alla raggare ska ha den. Vi ordnade en motorträff i Boden hos klubben Road-runners under parollen Stoppa knarket, och då bad alla att få en. Det var riktigt roligt att se 250 raggare bära den reklamen.
Samtidigt han vi med att prångla ut kilovis med kunskapshäften, info om RNS och klubbens arbete. Finns även flera klubbar i landet som hört av sig och engagerat sig i vårt arbete.

Ambitionen är att sprida budskapet att man inte behöver droga för att bli stor och stark och vara tuff. Visionen är att få med sig många, kanske alla, seriösa motorklubbar. Då är det en fördel att vår klubb idag fått ett stort kontaktnät. Det kontaktnätet har ACCS en stor del i.

Vi investerade i en Dodge Van förra året. Klubb bilen har lackats i klubbens färger och logo.
Sen utrustade vi den med bänkar och bord, förtält och kilovis med RNS material. Den använder vi ofta, Bl.a. syns den och vi i de flesta större arrangemang här i Umeå med omnejd. Det är både kulturella och nöjes arrangemang där vi visar upp vad vi står för och informerar om RNS.

Vi raggare har även ett forum på Internet som heter Raggarportalen. Där fick ämnet stor positiv uppmärksamhet, då vi skrev om vår klubbs arbete mot Narkotikan.

Jag är förvånad över hur lätt vi kan påverka människor. Men saken är den, att som jag tidigare nämnt, vi är ganska stora förebilder. Ta till exempel när vi glider förbi en skola med våra stora bilar, då står hälften av ungarna och vinkar. Många känner igen oss och vet vad vi heter fast vi inte känner dom. Då kan vi också visa vad vi står för.

Vår klubb försöker också ta sig an sina egna vänner som hamnat snett. Det gäller att inte döma ut någon som håller på med droger utan istället försöka vara ett stöd. Vi försöker köra med raka rör. Vi snackar gärna narkotika med dom, även om en del inte går att prata förstånd med. Men vissa av kan man ju lyckas så ett litet frö hos och som en vacker dag gror. Man ska vara nöjd om man lyckas hjälpa en ur skiten tycker vi.

Vi som är Medlemmar i Big Family Cruisers tycker verkligen att vi är en familjeklubb. Därför får barnen ofta följa med på olika bilträffar och fester, och får förstås se en hel del. Frågan är om det egna öldrickandet inte innebär en viss dubbelmoral? Många frågar oss om detta.
Vi kan väl inte säga annat än att vi inte är helt perfekta.

Det är inte så att vi lär våra barn att dricka alkohol. Hos oss är barnen barn tills dom är 18 år och därför försöker vi göra allt vi kan för att stoppa dem från att dricka. Men jag anser att det är betydligt osäkrare miljö på puben eller ute på stan än i våra bilar. I en raggarbil kan de vara trygga och alla vet vems barn det är.

Ja då till svaret på frågan jag fick. Visserligen är inte narkotikan något större problem bland de motorintresserade och raggarna. Men även som raggare anser vi att man ska dra sitt strå till stacken för ett narkotikafritt samhälle. Våra ungdomar ska ju ta över efter oss gamlingar.

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.