Hot Rod

NätbildTypisk Rod

Hot Rod var ursprungligen benämning på ombyggd och amerikansk öppen bil, en roadster tillverkad före 1949. Begreppet har senare kommit att även innefatta täckta vagnar. En hot rod är dock alltid ombyggd. Det var Hot Rod-trenden som inspirerade biltillverkarna i Detroit att börja utveckla och sälja muskelbilar.

Hot Rod-kulturen uppkom under åren efter andra världskrigets slut. Hemvändande soldater hade sett små, lätta och snabba sportbilar från tillverkare som MG, Ferrari, och Morgan i Europa. Dessa bilar erbjöd goda prestanda och mycket körglädje, och väl hemma i USA igen började man modifiera gamla bilar för att efterlikna dessa egenskaper.

Det vanligaste utgångsobjektet var vid denna tid T-Fordar, som fanns i riklig mängd runt om i landet. För att erhålla bättre prestada genom reducerad vikt plockade man bort karossdelar som ansågs ’onödiga’, som t.ex skärmarna och motorhuven. Hjulupphängningen modifierades, modernare bromsar monterades och man trimmade även den fyrcylindriga originalmotorn, då V8:or ännu var för nya för att finnas tillgängliga för överkomliga pengar. Sedan tävlade man med sina ombyggda bilar mot varandra i så kallade jordbanerace, informella tävlingar på ovala jordbanor ute på landsbygden. De ynglingar som sysslade med denna hobby betraktades som lite av rebeller.

Efter T-fordarna var det A-Fordarnas tur att hamna i rodbyggarnas fokus. Dessa var tyngre, men betydligt mer robusta konstruktioner, egenskaper som kom väl till pass då V8:or började bli allt vanligare och påfrestningen på chassina därmed allt påtagligare.

Under 1970-talet började även replikakarosser tillverkade i glasfiber att dyka upp på marknaden. Man såg nu också att en del bilar började byggas så att de blev allt bekvämare, tidigare otänkbara tunga komponenter som luftkonditionering och elektriskt justerbara säten började monteras i bilarna. För dessa bilar myntades begreppet Street Rod.
Sverige

Under 1970-talet var det i praktiken omöjligt att registrera ombyggda personbilar i Sverige. Därför byggdes hot rods ofta på Volvo Duett-chassin, så kallade Duettroddar.[2] 1982 infördes möjligheten att registrera ombyggda och amatörbyggda fordon.

Hot Rods har aldrig varit riktigt min grej. Men man kan ändå inte låta bli att njuta av de vackra byggen som rullar på våra gator.

Cruis on vänner… //Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.