Påminnelse om vinterdäck

Som vanligt brukar man glömma exact datum för vinterdäckets på & av.

Så här kommer lite om vinterdäckslagen. Datum att komma ihåg inför vintertrafiken.

1 OKTOBER – DU FÅR ANVÄNDA DUBBDÄCK

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 30 april. De får användas även under annan tid om det är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck. Tiden då dubbdäck är tillåtna utökades 1999 , eftersom det är bra att ha dubbdäcken på före första halkan, som ofta kommer i oktober.

1 NOVEMBER – HASTIGHETSGRÄNSEN SÄNKS PÅ EN DEL AV VÅRA VÄGAR

Vintersäsongens försök med sänkta hastighetsgränser på en del vägar med särskilt svårt vinterväglag fortsätter. Hastighetsgränsen kommer att vara sänkt 1 november t.o.m. 15 mars i södra Sverige och t.o.m. 17 april i Norrland.

1 DECEMBER – DU SKA ANVÄNDA VINTERDÄCK VID VINTERVÄGLAG

Vinterdäck ska användas när det är vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Kör försiktigt i Vinter!

Cruis on… //Big Papa

En kommentar

  1. john edström

    tjenna vet du att bilar äldre än30år får köra me sommar däck året runt helt lagligt? de är sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.