Svensk kultur

Visste du?

Raggarrörelsen är hetare än på länge. Förra året togs det in 4 000 raggarbilar från USA och det finns över 200 raggar- och cruisingklubbar i Sverige.

Idag är raggarlivet en livsstil enligt mig, som jag är stolt över att ha anammat.

Raggare – en kort beskrivning

Begreppet raggare är gammalt och står för motorburen ungdom, också, en form av kulturyttring.

Ordet raggare tros komma från engelskans rag, bråka och från taxichaufförers och åkares slang i betydelsen att ta extra körning eller extra lass. Namnet kom också av sättet att träffas, pojkarna som sakta åkte i sina bilar, varifrån flickorna raggades upp.

Raggare var ursprungligen en manlig medlem i ett raggargäng. Tjejerna kallades raggarbrudar.
Intresset för amerikanska bilar, meka med dessa och köra omkring i dem var de viktigaste dragen. De lyssnade på Rock´n Roll, klädde sig i läder och jeans.

Raggarnas klassiska tid är i slutet av 50-talet och början av 60-talet.
Raggarlivet var ett fritidsnöje som började när man lämnade jobbet på fredagen. Grabbarna hade vanliga jobb som hantverkare, reparatörer, och fabriksarbetare. Flickorna jobbade ofta i affär. En del väntade på jobb och andra var tillfälligt anställda. Men jobb och inkomster var ett måste för att de skulle kunna ha bil. Pojkarnas stora intresse var bilar och teknik.

Kvällar och lediga dagar gick åt till att skruva isär och laga motorer, reparera bromsar, svetsa rost och att delge varandra av sina tekniska framsteg. Fredags- och lördagskvällar åkte de runt på stan, de åkte en bit, stannade till och pratade, gled vidare, stannade på ett nytt ställe och pratade lite mer, åkte en ny sväng och "pissade", pratade igen och drack öl. Oftast var de bara i stan, men de kunde dra iväg till andra städer eller en festplats. Det var inte ofta de gick in och dansade, de stod på parkeringen och umgicks med varandra.

Visst drack raggarna sprit, ofta och mycket, men alkohol är ett traditionellt beståndselement i svensk kultur och även om festandet spelade en stor roll var raggare oftast noga med att ha nykter chaufför till sin bil.

I medelklassens ögon var raggarnas ibland öppet, utmanande testande av de vuxnas normer och gränsdragningar mycket provocerande. Att köra stor bil och vara kaxig på helgerna var ungdomarnas sätt att visa sig. Raggare är inte amerikanskt, utan den har svenskarna kommit på själv. Olikt andra ungdomskulturer har raggarkulturen varit seglivad. Samtidigt som andra kulturer växte fram, så levde den kvar, vid sidan av som ett alternativ, främst inom arbetarklassen.

Raggarna är om något ett riktigt svenskt kulturarv vi ska värna om att bevara.

Cruis on../Big Papa

2 kommentarer

 1. Johan Sjöblom

  Raggare kallas också för ”the swedish trash” utomlands. Då de ses mest som en grupp människor som förstört rockabillykulturen.

  Har själv varit raggare ett tag, åkt nedsutten cab, dansat nere på kajen, supet skallen av mig.
  Men upptäckte ganska snabbt att denna typ av människor tar ju ingenting seriöst.

  Alla raggare jag känner/kände fullständigt sket i rockabillymusiken, konstigt eftersom allting började med den. Istället skall det vara någon äcklig dansbandsdänga eller dylikt.
  Klädstilen är ju helt åt fanders.. jeansen hängandes på halva röven.. vad har det med stilen att göra? Varken Elvis, Jerry Lee eller Buddy Holly körde så?

  Och väldigt få.. Tar hand om sina bilar. Grinar illa varje gång jag ser 15 raggare inklämd i någon jänkare.

  Tycker att ”Raggare” är det sämsta som någonsin kommit ur svensk kultur. Det är ju bara en väldigt blek kopia av den amerikanska rockabillykulturen.

 2. Veronica

  Punkarna förstörde mycket med raggar kulturen så pga dem vet många personer inte ett skit om hur äckta raggare är!
  Äckta raggare går inte me tuppkam och super skallen av sig dem slåss inte om de inte är J*vligt nödvändigt!
  Raggare intreserade sig av sina bilar musiken bla rocka billy, crusing och glida. Raggare är inga våldtäcks män? Det är idiotiska svenssons som inte fattat grejen! (svenssons inte dem som heter de i efternamn utan tråkiga jävlar) Man kan säga mycket bra om raggarkulturen för det är ingen dålig livstil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.