Raggarna skapade nyheter

Hämtad från en bokDe var rebeller, arbetarungdomarna som blev raggare på 50-talet. Det här är Bosse Gamen, Pilen och Henry, som var ledare för The Road Devils, en omtalad raggarklubb för 45 år sedan. Bilen är en Hudson -51:a.

1950-talet var tiden då bildreportage i tidningarna slog igenom. Televisionen hade inte riktigt kommit igång. Det var skandaler på löpsedlarna som sålde. Den syndiga ungdomen var perfekt material för detta.

I slutet på 1950-talet kom raggarna. Raggarna invaderade stans gator och korvkiosker och med det tidningarnas förstasidor. Tidningarna fick chansen till stora rubriker om raggarbrudar som badade nakna och ungdomar som hade sex öppet. Artiklarna framhävde en bild av raggarna som respektlösa, asociala och raggarbilarna var sexuellt laddade och farliga för flickor.

Hela tiden följde det ena upploppet efter det andra och tidningarna slog upp det med stora rubriker. Raggare jagades av polisen och protesterade mot att deras frihet inskränktes. I kvällspressen framställdes de som huliganer men de var de första ungdomarna som hade råd att skaffa egna bilar och som hade fritid att fördriva.

Raggarna var på många sätt en tacksam måltavla för en moralisk kampanj under denna tiden. Raggarnas intagande av stadens gator och V8 mullret utanför korvhaket sågs inte med blida ögon. Våra bilar ansågs störande och skrämmande. Under sommaren 1959 var raggarna ofta förekommande i tidningarna i södra Sverige. Nu hade problemet blivit vardagsmat och ledde till debatter. Raggarna framställdes ofta som våldsverkare, beväpnade med diverse tillhyggen. Detta gjorde dem till syndabock för ungdomsproblemen.

Likt senare ungdomskulturer vände de samhällets kontroll av dem, till något positivt för sig själv, nöjet att exponera sig och bli betraktade. Att kunna visa upp sig och provocera blev lika viktigt som glädjen att ha bilen att vistas i och förflytta sig med.

Att medias och folkets bild förändrats idag om oss raggare visar ju vilken positiv utveckling motorhobbyn haft. Inte bara bilsidan utan även den negativa bild om MC kulturen, gängen där, har nu vänt. Idag är motorhobbyn för alla åldrar och passar ung som gammal oavsett social tillhörighet.

//BP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.