Grattis Opel

I dag den 21 januari då Agnes och Agneta har namnsdag hyllar vi Ascona!

Ascona B var lite större. I England hette modellen Vauxhall Cavalier.Ascona C. Framhjulsdriven och prisvärd. Spännande? Nja.

Ascona låter nästan som ett fantasinamn men Ascona är en kommun i den italienskspråkiga delen av Schweiz. Ascona var på GM-språk en s.k. gap-slotter, den fyllde en marknadslucka mellan Kadett och Rekord när den först uppenbarade sig som 1971 års modell. Ascona A var bakhjulsdriven med den största motorn på 1,9 liter var den en populär rallybil.

Ascona B var även den bakhjulsdriven och presenterades på hösten 1975. Den tillverkades fram till 1981 och den mest minnesvärda versionen är Ascona 400, den sista bakhjulsdrivna bil att vinna världsmästerskapet i rally. Det var 1982 och föraren hette Walter Röhrl. Ascona 400 skördade en del framgångar även 1983, Opel fortsatte köra med den trots att modellserien var nedlagd. Själv körde jag Ascona i rally också. Men som jag tidigare nämnt, med barnen kom farträdsla. Pappa bad mig parkera för gott då sträcktiderna va längre än sträckans öppettid;)

//Big Papa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.