Bränslecell till frulle

Tja, tekniken går framåt hela tiden. Dröjer nog inte alltför länge innan ljudet av våra bränslemotorer ersätts av ngt tyst som ger varnings ljud vid start ist för ett tungt skönt muller:/ Ford, Daimler och Nissan ska nu tillsammans utveckla bränslecelldrivna bilar. Arbetet ska pågå dygnet runt, bilarna ska börja säljas 2017. De tre biltillverkarna gjorde ett gemensamt uttalande på måndagen för att sända tydliga signaler till politiker, underleverantörer och industri att på allvar utveckla en infrastruktur för vätgasdrift.

Hyundai ix35 bränslecellsbil

Tanken är att utvecklingen ska kunna snabbas upp genom att arbetet sker i olika tidszoner runt jorden. Man siktar på en produktionsvolym på 100000 bilar. De tre företagen kommer att sälja bilarna under sina egna varumärken. Samarbetet är inte låst till de tre företagen, utan kan omfatta även andra tillverkare, exempelvis Renault som har ett samägande med Nissan.

I förra veckan meddelade BMW och Toyota att de inleder samarbete om bränslecellbilar, liksom en satsning på att bygga ut infrastrukturen kring vätgasdrift. De två företagen siktar på att kunna rulla ut bränslecellbilar till försäljning 2020.

Visst äre bra för miljön, men nog kommer jag sakna dofterna av högoktanig gammal soppa på macken då jag tankar. Gomorron

//Big Papa

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.