Rolf Mattsson

Rolf Mattsson, Innovatör som inte tagit pension

 
Ogräs, ett nöje!
 
Ja kommer ni ihåg TV4;as programserie Uppfinnarna som gick under 2012. Seriens programledare Martin Timell och en expertjury reste över hela landet i jakten på Sveriges nästa stora uppfinning. Programmet va förutom ett underhållningsprogram också en viktig tävling för deltagarna. Deltagarna fick visa sina uppfinningar och kunde även kamma hem en halv miljon kronor till att utveckla sin idé.
 
 
Vid programseriens besök i Umeå stod Umeåbon Rolf Mattsson vid entrén för att delta med sin lösning. En lösning som inte bara ska spara på ryggen utan även det onödiga och ständiga bråket om vem som ska plocka ogräset från blomsterlandet hemma i trädgården. Att Rolf har egen erfarenhet är bara ett konstaterande då han sedan 60-talet fått bistå hustrun i hennes blomsterodlingar hemma i Storliden utanför Umeå
 
Bakgrund
 
Rolf har en gedigen bakgrund som hemmasnickare och vaktmästare på Umeås regionsjukhus/NUS. Bland sina arbetskamrater visste alla om att då något behövde fixas och verktyg för det saknades så va Rolf den man vände sig till. Rolf är idag pensionär och stor fritidsnyttjare. Sitter oftast inte göralös utan funderar på hur saker kan göras bättre och enklare.
 
Så växte också hans idé fram med Mini kultivatorn eller lilla jordfräsen som han också kallar den. Med hjälp av massa överblivet material från hobbyverkstaden och en gammal eldriven borrmaskin började hjärna och händer i symbios att arbeta. Problemet va ju som tidigare nämnt frugans alltid ogräsbeväxta odlingar. Att Rolf behövde en snabb enkel lösning visste han sedan länge. Efter lite mixande och trixande hade elborrmaskinen först och främst trimmats en aning. Sedan hade den fått en förlängning så ryggen inte behövde arbeta och slitas i onödan. Vartefter idén förbättrades och provades i fruns trädgård upptäckte han att hans nya uppfinning va fullt användbar och att den även kunde nyttjas till mera saker.
 
Som mångsysslare har han många gånger blandat cement, vilket självklart också prövades med gott resultat. Eller målarhinkarna då gumman ville ha huset ommålat. Rolf förstod att detta va något som med rätt hjälp gick att utveckla, inte bara nationellt utan även internationellt. Patentansökan var nu snart ett faktum.
 
TV 4 Uppfinnarna
 
Det hade kommit till Rolfs kännedom att TV 4 skulle besöka Umeå . Frugan va snabb på anmäla Rolf till programmet vilket också va en väldans tur. Martin Timell och jury va direkt övertygade om potentialen i Rolfs uppfinning och han gick därför vidare till finalomgångar i Stockholm. Efter vägen så att säga fick Rolf möta människor som på ett eller annat sätt bidrog till att produkten oavsett resultat i tävlingen skulle kunna bli något, främst för trädgårdsmarknaden. Rolf tog sig sedan i tävlingen inte ända fram till halv miljonen men såg sig ändå som segrare i och med att ett intresse för produkten var nu väckt och förfrågan efter den skapad.
 
Produkten
 
I samarbete med bl.a. ALMI i Umeå och det lokala företaget Strukturdesign, har Rolf med sin produkt genomgått en affärsplanering och sedan en produktutveckling med en skiss som följd. Den färdiga Kultivatorn har sedan gått från skiss till verklighet och ska premiärvisas på den svenska trädgårdsmässan i Umeå i slutet på April månad. Rolf har till den fått en egen inbjudan av arrangören då dom liksom Rolf förstått att detta är en verklig nyhet att visa upp och inte helt omöjligt blir den nya storsäljaren.
 
 
–Det känns fantastiskt att ha hittat på något som kan vara lösningen för många, både hushåll och företag. Att få se sin gamla borrmaskin förvandlas till ett helt nytt verktyg och flera användningsområden är fantastiskt, säger Rolf Mattsson då vi ses över en kaffe.
 
Vad Rolf hittar på härnäst med den gamla borrmaskinen kanske visar sig i kommande uppfinnarprogram i TV rutan. För det lyser om kvällarna i Rolfs verkstad.
 
Rolf är på trädgårdsmässan på Nolia i helgen.
 
//Big Papa
 

4 kommentarer

  1. Pingback: Hatar du ogräs? | Big Papa Ersbodian

  2. Pingback: Vanessa Smith

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.